22:35 31 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  213 0 0

  Noul punct vamal va avea 16 piste, comparativ cu opt, câte sunt în prezent. Noua construcție va include și o clădire administrativă modernă, cu birouri pentru angajații agențiilor de control din post, spații pentru controlul bagajelor călătorilor, precum și încăperi pentru persoanele reținute sau solicitanții de azil.

  CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Noul post vamal ”Sculeni”, care urmează a fi reconstruit în cadrul unui proiect finanțat de UE și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova, va fi extins cu încă 1,3 hectare. După renovare acesta se va întinde pe o suprafață totală de 3,6 hectare.

  Noul punct vamal va avea 16 piste, comparativ cu opt, câte sunt în prezent. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vor fi câte trei artere pentru autoturisme, câte una pentru autocare și câte una rezervată corpului diplomatic. Pentru autocamioane sunt prevăzute câte trei benzi, dintre care două vor fi destinate deținătorilor statutului AEO.

  Conceptul noului post vamal ”Sculeni”
  Conceptul noului post vamal ”Sculeni”

  Spații de control vor fi construite și pe teritoriul postului. Acestea vor dispune de toate dotările necesare efectuării unui control vamal calitativ.Potrivit Serviciului Vamal, noua construcție va include și o clădire administrativă modernă, cu birouri pentru angajații agențiilor de control din post, spații pentru controlul bagajelor călătorilor, precum și încăperi pentru persoanele reținute sau solicitanții de azil. Totodată, clădirea va fi dotată cu rampe de acces și alte utilități necesare pentru persoanele cu dizabilități.

  ”Postul va rămâne funcțional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare. Astfel, la prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane, urmând a fi construite încă două piste suplimentare”, anunță Serviciul Vamal.

  Totodată, în luna mai, va fi dată în exploatare noua zonă de control vamal (ZCV), construită din surse proprii. Aceasta se va afla la circa 200 metri distanță de post, fiind prevăzută pentru controlul autocamioanelor.

  Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din țara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală și a sărbătorilor pascale și de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unități de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane.

  Postul  vamal Sculeni urmează a fi extins și modernizat în cadrul proiectului de reabilitare a posturilor de frontieră ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”. Proiectul este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și cofinanțat de guvernele celor două state (35,72%). Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova. 70% din fondurile alocate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției și extinderii postului vamal ”Sculeni”.

  Tagurile:
  renovare, vama Sculeni


  Știrile Zilei