07:28 05 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  2206 0 0

  Cabinetul de Miniştri a aprobat un proiect de lege care aduce mai multe modificări la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Acestea vor intra în vigoare din 1 iulie 2019.

  CHIŞINĂU, 26 mai - Sputnik. Din 1 iulie 2019, părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului dar decid să se încadrează în câmpul muncii, vor primi și indemnizația, și salariul.

  Potrivit proiectului aprobat de Guvern, plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la trei ani, în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizație) se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu. Astfel, beneficiarul va primi în același timp atât indemnizația, cât și salariul. 

  De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, și anume:

  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani - până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

  Guvernul subliniază că scopul urmărit este promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaționale și de suport pentru părinți, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieții de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinților la creșterea și educarea copiilor.

  Tematic

  Ministerul Educației a făcut anunțul – sunt vizați mii de copii și părinți
  Șocant: Copiii luați de statul finlandez de lângă părinți sunt ținuți în carcere
  Părinți, condamnați la închisoare pentru hrănirea copilului cu legume
  Tagurile:
  Copii, Părinți


  Știrile Zilei