18:43 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  MAE al României

  Poziția oficială a României față de situația politică de la Chișinău

  © Photo: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  140 0 0

  România și-a exprimat oficial poziția față de situația politică din Republica Moldova printr-o declarație emisă de Ministerul Afacerilor Externe.

  BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Ministerul român al Afacerilor Externe și-a exprimat astăzi poziția oficială față de situația politică din Republica Moldova.

  Într-un comunicat emis de diplomația română, oficialitățile de la București consideră că voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului ales pe 24 februarie 2019, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

  Totodată, diplomația română ia act de formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova.

  “Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

  România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

  România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

  De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

  Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

  România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

  România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”.

  Ieri, cinci state europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia) au emis o declarație comună prin care recunosc majoritatea parlamentară și noul guvern ales.

  Tematic

  Cum minte Kovesi: din 1000 de cercetați penal, ”au fost condamnați 900”!
  Anunț al Procuraturii Generale: Dosar penal pe faptul finanțării unor partide
  Dodon, despre consecințele federalizării Republicii Moldova
  PDM a anunțat că este gata să cedeze puterea, să plece – Iată în ce condiții
  Tagurile:
  republica Moldova, România


  Știrile Zilei