19:29 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  Зreședintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko

  Rusia este dispusă să ajute Moldova la depășirea crizei politice

  © Sputnik / Виталий Белоусов
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  17730

  Rusia este gata să ajute Republica Moldova în depășirea crizei politice, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

  BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Rusia este gata să ajute Moldova la soluționarea crizei politice din țară, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

  "Rusia, care nu este indiferentă față de Moldova, este interesată în soluționarea crizei politice din țară. Dacă am putea contribui cu ceva, o vom face", a spus ea.

  Pe 10 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat o declarație prin care anunță că recunoaște majoritatea parlamentară de la Chișinău și este dispus să coopereze cu noul guvern ales de Parlamentul Republicii Moldova.

  Criza politică s-a adâncit în Republica Moldova la începutul lunii iunie. Partidul Socialiștilor și blocul ACUM (Platforma DA și PAS), au format pe 8 iunie o majoritate parlamentară și a numit un nou guvern, în frunte cu Maia Sandu. Totuși, Curtea Constituțională a hotărât că această decizie este una neconstituțională. Drept răspuns, Parlamentul a declarat că Partidul Democrat a uzurpat puterea în stat prin intermediul Curții Constituționale.

  În ziua următoare, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție pe șeful statului, Igor Dodon, și l-a numit pe vicepreședintele PDM, Pavel Filip, în funcția de președinte interimar țării, pentru semnarea decretului de dizolvare a parlamentului și numirea datei alegerilor anticipate pe 6 septembrie. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că decizia Curții Constituționale este o acțiune disperată de uzurpare a puterii.

  Tematic

  PDM a anunțat că este gata să cedeze puterea, să plece – Iată în ce condiții
  Dodon, despre consecințele federalizării Republicii Moldova
  Poziția oficială a României față de situația politică de la Chișinău
  Ultima oră: Sistemul electoral mixt, anulat de Parlamentul Republicii Moldova
  Tagurile:
  Valentina Matvienko, Rusia, Moldova, Parlamentul


  Știrile Zilei