22:24 19 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.39
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69
  Proteste la Chișinău

  „Miting și marș al poporului” anunțat pe duminică la Chișinău de Igor Dodon

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  605 0 0

  Președintele Republicii Moldova a anunțat că duminică, la Chișinău, în fața Parlamentului va avea loc un „miting și marș al poporului, pașnic” în susținerea noii guvernări.

  CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Igor Dodon a declarat astăzi că a discutat cu liderii partidelor care au format noua coaliție de guvernare despre organizarea unui miting și marș al poporului în susținerea noii majorități parlamentare și guvernului ales.

  „Eu personal și colegii mei, zilnic, suntem contactați de sute și mii de persoane care vor să vină în susținerea noii guvernări, vor să vină aici, în fața parlamentului, vor să iasă la marșuri. De aceea, noi, împreună cu colegii noștri, împreună cu conducerea partidelor care au creat această majoritate parlamentară am decis să chemăm cetățenii Republicii Moldova la un marș al poporului în susținerea noii guvernări. Vă invităm pentru ziua de duminică, 16 iunie, la orele 11.00, aici, în fața Parlamentului Republicii Moldova, la un miting și marș al poporului, pașnic. Vreau să accentuez - pașnic”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei declarații de presă de astăzi.

  Totodată, președintele țării a menționat că pe 8 iunie Moldova a început o nouă etapă în istoria sa modernă.

  „După cum cunoașteți, pe date de 8 iunie Republica Moldova a început o nouă etapă în istoria sa modernă. Pe data de 8 iunie a fost aleasă conducerea Parlamentului legitim, a fost ales Guvernul legitim și Republica Moldova a început o filă nouă”, a precizat Dodon.

  Situația politică din Moldova

  Sâmbătă, 8 iunie, după câteva luni de criză parlamentară, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul ACUM s-au convocat într-o ședință de urgență a Parlamentului și au ales Președintele forului legislativ, și anume pe liderul PSRM, Zinaida Greceanîi. În plus, parlamentarii au aprobat patru vicepreședinți ai corpului legislativ, au format un birou permanent și comisii parlamentare. Apoi, a fost votat și învestit un nou guvern, condus de liderul partidului PAS, Maia Sandu. Cu toate acestea, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a declarat aceste decizii ilegale.

  La rândul său, președintele Igor Dodon și deputații care au constituit coaliția de guvernământ insistă asupra faptului că legislația țării nu a fost încălcată. Curtea Constituțională a decis să transfere temporar atribuțiile președintelui către premierul interimar, democratul Pavel Filip, care a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Majoritatea parlamentară a adoptat o declarație adresată comunității mondiale și ONU pentru a evalua situația din Moldova. Fracțiunile parlamentare ale socialiștilor și ACUM nu recunosc deciziile Curții Constituționale și au adoptat o declarație prin care cer judecătorilor CC să demisioneze.

  Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și Partidul Democrat, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurparea puterii în țară.

  Duminică, susținătorii Partidului Democrat, în frunte cu conducerea partidului politic, au ieșit la un protest, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale. După aceasta, protestatarii au mers spre clădirea administrației prezidențiale.

  Reacția comunității internaționale

  Uniunea Europeană a salutat deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea unei coaliții guvernamentale.

  La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că "alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive, au reflectat drepturile fundamentale ale omului. Voința poporului moldovenesc exprimată în aceste alegeri trebuie respectată fără intervenție".

  Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia "se angajează să colaboreze cu autoritățile moldovenești alese în mod democratic pentru a restabili relațiile ruso-moldovenești reciproc avantajoase în diferite domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001".

  Evenimentele din Moldova au fost în centrul atenției a cinci țări europene. După cum reiese din declarația comună a Franței, Germaniei, Marii Britanii, Poloniei și Suediei, aceste state sprijină Parlamentul Republicii Moldova.

  "După alegerile parlamentare, majoritatea parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea guvernului. În actuala criză constituțională, recunoaștem și susținem Parlamentul Republicii Moldova ca reprezentant al poporului Republicii Moldova și cel mai bun loc pentru a discuta toate chestiunile politice, inclusiv controversate ale țări”.

  Tagurile:
  marș, miting, Proteste, Moldova


  Știrile Zilei