14:14 29 Martie 2020
În direct
 • EUR19.78
 • USD18.04
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.64
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  18310

  După lichidarea munițiilor de la depozitul din Cobasna va dispărea orice necesitate a menținerii contingentului militar rusesc în regiunea transnistreană, consideră președintele OSCE, ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák.

  CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik, Octavian Racu. După lichidarea munițiilor de la depozitul din Cobasna va dispărea orice necesitate a prezenței militare rusești, iar OSCE este gata să contribuie la negocierile legate de statutul regiunii transnistrene, a declarat președintele OSCE, ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, într-un interviu oferit agenției RIA Novosti.

  Pe 9 octombrie, la Bratislava are loc o nouă rundă de negocieri pentru reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2”. Conform mandatului său, OSCE contribuie la dialogul între Chișinău și Tiraspol.  Scopul negocierilor este reglementarea conflictului în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unui statut special Transnistriei.

  „Toate deciziile în procesul de negocieri sunt luate de cele două părți: Chișinău și Tiraspol. Dacă ambele părți își manifestă intenția și disponibilitatea de a discuta reglementarea politică, atunci OSCE este gata să contribuie la aceste negocieri”, a declarat Lajčák.

  “Privesc optimist reluarea dialogului între Rusia și Moldova în problema lichidării munițiilor și reiterez că OSCE este gata să contribuie la acest proces în limitele mandatului său. Pot presupune că după ce munițiile vor fi lichidate, va dispărea orice necesitate a prezenței a contingentului militar care le protejează”, a declarat ministrul slovac al Afacerilor Externe.

  Tematic

  Ce afaceri vor să desfășoare antreprenorii turci în Transnistria
  Dodon, univoc, despre cine trebuie să elaboreze formula reglementării transnistrene
  Maria Zaharova: Rusia nu a uitat niciodată de regiunea Transnistreană
  Problema transnistreană: totalurile întâlnirii dintre Dodon și Krasnoselski - Video
  Transnistria are propria reprezentanță în Rusia
  Exclusiv: Alertă radioactivă în Transnistria din cauza fierului vechi procurat în România?
  Atenție: Noi reguli pentru șoferii moldoveni care circulă în regiunea transnistreană
  Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană, reluate în toamnă
  Tagurile:
  Republica Moldova, Transnistria


  Știrile Zilei