22:12 11 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.42
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.71
  Pește, magazin

  Dosar penal: Hering, merluciu și macrou infestat în magazine din Chișinău – Video

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  35 0 0

  Loturi însumând peste 300 de mii de kilograme de pește congelat de import sunt suspecte de infestare cu diverși paraziți. Perchezițiile la 11 importatori de pește din Chișinău au fost efectuate săptămâna trecută în cadrul unui dosar penal.

  CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Loturi de pește cu paraziți de diverse tipuri în cavitatea abdominală și pe trunchi au fost depistate, în urma perchezițiilor din 1 noiembrie, în stocurile unor importatori de pește din municipiul Chișinău.

  Peștele congelat, hering, merluciu macrou, a fost importat în vara și în toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora, din țări precum Franța, Insulele Faroe,  Lituania, Marea Britanie, Norvegia, și Spania.

  Rezultatele preliminare ale analizelor de laborator au fost anunțate luni, 4 noiembrie, de Poliție și Procuratura Generală. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală, dar deocamdată nu au fost efectuate rețineri.

  În urma a 15 percheziții efectuate la 11 importatori de pește săptămâna trecută, au fost preluate mostre de pește congelat pentru trimiterea la laboratoare din străinătate. 

  Sunt suspecte de infestarea cu paraziți loturi de hering, merluciu trunchi și macrou ce cântăresc în total peste 300 de mii de kilograme.

  Totodată, în urma perchezițiilor, organele de drept au ridicat mărfuri fără acte de proveniență, peste 100 de mii de lei necontabilizați, acte contabile, agende, înscrisuri, registre de procurări, precum și suporturi electronice de stocare a informației.

  „În cazul unui oficiu cu mai mult material probatoriu, a fost aplicată măsura de sigilare a acestuia. La această etapă, rețineri nu au fost efectuate”, mai precizează Poliția.

  Perchezițiile au fost efectuate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Inspectoratul Național de Investigații (INI), Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ( PCCOCS), cu participarea inspectorilor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ANSA).

  Organele de drept au declanșat perchezițiile după ce au fost sesizate de Guvern.

  Premierul Maia Sandu a abordat subiectul peștelui cu paraziți vândut în piețele agroalimentare la un briefing din 10 octombrie. Prim-ministrul a cerut ca ANSA să inițieze o anchetă de serviciu, iar Poliția să efectueze raiduri prin piețe.

  Tematic

  Pește cu dantură cvasiumană, o nouă minune a naturii. VIDEO
  Pescarii au fost șocați - un pește monstru înghite chiar în fața lor un rechin - Video
  Adevăruri șocante: ”Românii consumă pește cu metale grele”
  Tagurile:
  magazine, Dosar penal, Pește


  Știrile Zilei