02:22 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
   Igor Dodon

  Declarațiile președintelui Igor Dodon după consultările cu fracțiunile parlamentare

  © Sputnik / Osmatesco
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  12130

  Igor Dodon a făcut declarații de presă după consultările privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru și formarea unui nou Guvern.

  CHIȘINĂU, 13 - Sputnik. Alegerile parlamentare anticipate ar putea fi evitate prin două scenarii, fie prin crearea unei majorități parlamentare stabile, doar dintre socialiști și Blocul ACUM, fie prin numirea unui Guvern de tehnocrați propus de președinte. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după consultările de astăzi cu fracțiunile parlamentare.

  „Socialiștii s-au arătat deschiși pentru a forma o coaliție, doar cu condiția desemnării unui alt candidat la funcția de premier decât Maia Sandu. În plus, ei vor revederea structurii Guvernului, dar și susținerea inițiativelor sociale. ACUM, categoric nu acceptă această formulă. Ei insistă pe același prim-ministru, aceiași miniștri și aceeași componență a Guvernului. Totodată, ei cred că ar fi de dorit ca și președintele țării să plece din funcția, ca să aibă garanții, nu e clar pentru ce”, a declarat Igor Dodon.

  Ce ține de discuțiile cu fracțiunea Partidului Democrat, Igor Dodon spune că deși democrații nu acceptă să facă o coaliție de guvernare, aceștia nu doresc alegeri parlamentare anticipate.

  În premieră, la consultări au fost invitați și deputații Partidului Politic Șor, care l-au informat pe președinte că rămân în opoziție.

  În concluzie, Igor Dodon spune că „la această etapă nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare. Pozițiile sunt diametral opuse, iar o majoritate parlamentară poate fi creată doar din Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM. Poziția Blocului ACUM, care coincide cu cea a Maiei Sandu, nu este una constructivă”.  

  Dodon a mai declarat că rămâne la părerea că Maia Sandu a provocat căderea Guvernului.

  „Dna Sandu a avut cel mai mare interes să provoace această criză politică, pentru că este conștientă de faptul că Guvernul și miniștrii nu au făcut față pe parcursul acestor luni și că intră într-o perioadă incertă cu riscuri foarte mari”, a declarat președintele țării.
  Tagurile:
  igor dodon


  Știrile Zilei