19:14 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Igor Dodon la recepția de Ziua Națională a României

  Igor Dodon de Ziua Națională: Vă felicit, frați de peste Prut! - Video

  © Facebook / Igor Dodon
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  41621

  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la recepția organizată de ambasada României la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale.

  CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat în premieră la recepția organizată de ambasada României în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României, marcată pe 1 decembrie. La sosirea la sediul ambasadei, unde a avut loc manifestația cu ocazia Marii Uniri, șeful statului a fost întâmpinat la intrare de ambasadorul României, Daniel Ioniță, și soția lui.

  “Am deosebita onoare să felicit statul român, frații noștri de peste Prut cu această sărbătoare – Ziua Națională a României”, a spus Igor Dodon în discurs rostit la deschiderea evenimentului.

  Șeful statului a menționat că popoarele din cele două țări au trecut prin mai multe momente ale istoriei, reușind să-și realizeze dorința – obținerea independenței.

  „Vreau să mulțumesc statului român, care a fost fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, ca stat suveran și independent”, a declarat Dodon.

  Totodată președintele a subliniat rolul strategic a parteneriatului dintre România și Republica Moldova.

  “În domeniul economic România este partenerul comercial numărul unu, devenind piața de desfacere cea mai mare pentru vinurile moldovenești. În domeniul social avem mai multe comune. Aș vrea special să mulțumesc pentru acel suport pentru repararea a 900 de grădinițe, inclusiv grădinița din satul meu”, a declarat președintele.

  Totodată, Igor Dodon i-a adresat felicitări omologului său, Klaus Iohannis, cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale.

  “Victoria dumneavoastră este importantă și pentru Republica Moldova, deoarece România întotdeauna a fost un partener credibil, inclusiv în tot ce ține de parcursul nostru spre implementarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană”, a spus șeful statului.

  În același timp, președintele și-a exprimat speranță că una din primele vizite externe ale șefului statului român va fi la Chișinău.

  Militarii moldoveni vor participa la parada de 1 decembrie de la București

  Igor Dodon a anunțat că prin dispoziția lui, în calitate de comandant suprem, un contingent al Armatei Naţionale va participa duminică, 1 decembrie, la Parada militară de la Bucureşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, cei 26 de ofiţeri şi subofiţeri ai Companiei Gărzii de Onoare vor defila în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, alături de 500 de militari din 20 de ţări ale lumii.

  Plutonul moldovenesc va fi condus de maiorul Vasile Ojoga iar drapelul de stat va fi purtat de locotenentul major Victor Şipilov.

  În acest an, la Parada din Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti urmează să participe circa 4000 de militari şi 200 de unităţi de tehnică, precum şi 50 de aeronave.

  Militarii din Compania Gărzii de Onoare defilează la parada militară din România începând cu anul 2014.

  Tematic

  Noul guvern de la Chișinău - o victorie sau un eșec al lui Dodon?
  Igor Dodon i-a expediat un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis
  Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Chișinău: Despre ce au discutat - Video
  Dodon, către socialiști: Nu vă lăsați cuprinși de euforie – rezultate concrete, nu lozinci
  Tagurile:
  1 decembrie, Igor Dodon, Igor Dodon


  Știrile Zilei