17:12 05 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Влад Филат

  Vlad Filat, la libertate - informație confirmată: detalii

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  70620

  Fostul premier Vlad Filat iese la libertate. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ion Pantea.

  CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Decizia a fost luată acum o oră de către o instanță de judecată. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ion Pantea.

  Acesta ar urma să iasă din pușcărie în această seară. Fostul premier nu a fost prezent la ședința de judecată. Astfel, eliberarea lui va avea loc la prezentare încheierii instanței de judecată Instituției Penitenciare.  

  Vlad filat a fost eliberat conform articolului 91 din Codul Penal, care prevede următoarele: 

  ”Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen:Persoanei care execută pedeapsa cu închisoare i se poate aplica liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului cînd dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei. Persoana poate fi liberată, în întregime sau parțial, și de pedeapsa complementară”

  La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

  Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

  Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

  Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.  Știrile Zilei