13:56 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  141 0 0

  Despre numărul de infectări în rândul persoanelor care activează în instituțiile medicale a vorbit în această dimineață directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

  CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Din numătul total al persoanelor care activează în instituțiile medicale și au fost testate pozitiv la COVID-19 doar o parte sunt medici.

  Aici se include și personalul auxiliar, personalul tehnic, personalul care activează în instituții medicale, dar nu are studii medicale. Informația a fost prezentată de șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, după ședința Punctului Național Focal.

  Totodată, Furtună spune că din numărul de 390 de cazuri de infectare a personalului medical, doar în cazul a 29 de persoane a fost stabilită legătura cauză-efect. 

  „Această cifră nu este un moft al cuiva, nu este o dorință a cuiva și nu este ceva favorizat. Doar la acești 29 de oameni a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, a precizat Furtună.

  Șeful ANSP spune că această cifră a rezultat din ancheta epidemiologică, care are la bază evaluarea riscului și a fost realizată de o comisie din specialiști și experți ai ANSP, împreună cu șefii instituțiilor medicale din teritoriu.

  UEE
  © Sputnik / Владислав Воднев

  „Vă aduc un exemplu. Personalul de la Bălcena, acordând asistență medicală persoanei infectate și neștiind statutul ei, a contractat virusul. Vorbim de un caz clasic de asociere de prestare a serviciilor medicale cu contractarea virusului. Persoanele de la centrul de sănătate Carahasani s-au infectat nu de la oferirea asistenței primare, contractarea virusului s-a făcut comunitar. Același lucru s-a întâmplat în Spitalul de Psihiatrie din Chișinău”, a explicat Nicolae Furtună.

  Directorul Agenției spune că cele 29 de persoane sunt incluse în lista pentru luna martie, iar pentru următoarea lună va fi realizată o altă listă, cu alte persoane care au contractat virusul la etapa de acordare a asistenței medicale de orice tip.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Lovitură în SUA! Legătura candidaturii Biden cu isteria COVID-19, confirmată
  Vladimir Putin anunță noi sarcini în legătură cu situația epidemiei de COVID-19 - Video
  Londra: cartierele cu cele mai multe şi cu cele mai puţine cazuri de Covid-19 - hartă
  În Rusia se aplică un nou tratament împotriva COVID-19
  Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19
  Tagurile:
  Republica Moldova, coronavirus


  Știrile Zilei