16:09 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  16250

  Președintele CC, Domnica Manole, a explicat de ce membrii Curții au declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

  CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Domnica Manole a spus că decizia de marți a Curții Constituționale, în partea în care a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, s-a bazat pe hotărârea din 29 decembrie 2015 a CC, care s-a pronunțat atunci în această chestiune.    

  "În hotărârea sa nr. 32, din 29 decembrie 2015, Curtea a reținut că articolul 98 aliniat 1 din Constituție, prevede atribuția exclusivă a președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, dar desemnarea nu se face la distracția președintelui - candidatul la funcția de premier poate fi desemnat numai după consultarea fracțiunilor parlamentare, presupune identificarea sprijinului politic al deputaților pentru o perioadă capabilă să formeze un guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Președintele Republicii Moldova nu poate înlocui fracțiunile parlamentare", a declara Domnica Manolșe.

  Președintele Curții mai spune că prin aceeași hotărâre din 2015 Înalta Instanță a mai președintele urmează să o desemneze la funcția pe premier persoana care se bucură de sprijinul majorității parlamentare.

  "În hotărârea din decembrie 1015, Curtea a mai reținut că nu există nici un motiv constituțional și democratic ca președintele Republicii Moldova să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru persoana care se bucură de sprijinul majorității parlamentare formalizate, fie ea și adversă președintelui", a mai declarat Manole.

  Tematic

  Maia Sandu a înaintat un candidat la funcția de premier
  Președintele Maia Sandu a anunțat că Moldova va primi motorină gratuită din România
  Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Cîțu la București
  Tagurile:
  Domnica Manole, Maia Sandu

  Știrile Zilei