15:26 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Moldova
  Sa primesc un link scurt
  161510

  Președintele PSRM Igor Dodon participă la emisiunea „Expertiza” de la Radio Sputnik Moldova. El a fost întrebat dacă Parlamentul va institui astăzi stare de urgență în Republica Moldova.

  CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Igor Dodon susține că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse măsuri similare cu cele din primăvara anului 2020. 

  „Nu vom admite să fie introdus un lockdown ca în primăvara anului trecu, nu vom permite să fie introduse restricții dure. Nu se va repeta situația din martie-aprilie, când au fost închisă granița, când toți oamenii stau acasă - nu va fi așa ceva. Parlamentul doar îi va da posibilitatea Comisiei Situații Excepționale să aibă mai multe competențe”, a declarat Igor Dodon.
  Președintele PSRM Igor Dodon susține că acest lucru ar fi necesar, având în vedere că actualul guvern interimar nu are competențe ca să gestioneze eficient pandemia.

  „Ideal ar fi să fie un premier cu competențe depline, ca să putem gestiona eficient pandemia. Dar pentru că președintele încalcă Constituția, blochează procesul, este singura posibilitate ca să-i dăm Guvernului și Comisiei Situații Excepționale competențe. (...) Dacă trebuie urgent să cumpărăm vaccin, avem nevoie de acest lucru. Dacă mergem conform legislației, procesul va dura 1,5 luni. Dacă se instituie stare de urgență, Guvernul va avea posibilitate să acționeze rapid”, a declarat politicianul.

  El a precizat că cel mai probabil acesta va fi instituit pentru o perioadă de 60 de zile.

  „Până la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Pentru că vârful pandemiei va fi anume atunci și am putea avea câte 3000 de cazuri de zi de infectare, prognozează specialiștii. Am putea avea atunci și 80-100 de morți pe zi. Îi vom da azi posibilitate Guvernului să lupte cu pandemia”, a precizat liderul socialiștilor. 

  Amintim că astăzi Parlamentul se convoacă astăzi în ședință la ora 14:00 și ar urma să examineze introducerea stării de urgență în Republica Moldova. 

  Tematic

  Ucraina provoacă o criză energetică în Moldova
  Teodorovici face praf mascarada ”ajutorului” pentru Moldova și geo-politizarea Pandemiei
  Care va fi atitudinea Rusiei față de Moldova în timpul apropiat - deputat rus
  Tagurile:
  Moldova, Igor Dodon

  Știrile Zilei