10:56 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  MONDEN
  Sa primesc un link scurt
  8303

  O surpriză de proporţii a cuprins lumea ştiinţifică. Zece monede aparţinând sistemul monetar al Imperiul Bizantin au fost descoperite recent de arheologi într-un castel construit în secolul al XIII-lea în cel mai exotic loc de pe Pământ.

  BUCUREŞTI, 14 oct — Sputnik. Săpăturile arheologice întreprinse la ruinele medievale ale castelului Katsuren din insula japoneză Okinawa au dus la descoperirea a zece monede bizantine datând din secolul al IV-lea d.Hr, relatează revista Ştiinţă şi Tehnică.

  Şocul descoperirii a fost atât de mare încât arheologii japonezi au crezut că sunt victimele unei farse. Monedele bizantine din bronz şi cupru au fost repede scanate cu ajutorul razelor X şi au relevat imaginea împăratului Constantin cel Mare, primul împărat al Imperiului Bizantin (sau Roman de Răsărit).

  Istoricii nu pot explica modul în care monedele bizantine au ajuns într-un castel japonez clădit în secolul al XIII-lea și abandonat 200 de ani mai târziu. Castelul Katsuren a fost locuit lorzi care se ocupau cu comerțul, în special cu comerţul în China și în alte state est-asiatice.

  În aceste locuri, în comerţ erau folosite monede chinezești, nicidecum un alt tip de monedă. Din acest motiv este puţin probabil ca monedele bizantine să fi fost folosite în această parte a lumii.

  Singura ipoteză lansată de arheologi este că monedele bizantine au fost fie cumpărate, fie oferite unui lord nipon local aflat în vizită sau cu preocupări comerciale în Bizanţ.

  Tagurile:
  Istorie, Arheologie, Japonia, Bizanț, Imperiul roman, Monede, Japonia


  Știrile Zilei