11:18 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Școală

  Muncă remunerată doar cu... adeverinţe. Fără valoare pecuniară

  © Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titov
  MONDEN
  Sa primesc un link scurt
  169941

  Profesorii, invitaţi să publice articole ştiinţifice. Taxa de participare: 30 lei

  BUCUREŞTI, 7 feb — Sputnik, Georgiana Arsene. În grupurile dedicate profesorilor circulă un anunţ care îndeamnă personalul didactic să participe la realizarea unei lucrări colective, ştiinţifice, cu articole. Se dă şi un link, unde sunt menţionate strict condiţiile, corpul de literă etc.

  Până aici, totul e în regulă, deoarece o lucrare ştiinţifică trebuie să fie făcută cu rigurozitate.

  Ce nu e în regulă este altceva: dascălii care vor contribui cu articole nu numai că nu vor fi plătiţi, dar, mai mult decât atât, dacă le vor intra materialele în E-book-ul intitulat „Educaţia românească în contextul globalizării", atunci ei vor fi cei care vor TREBUI SĂ ACHITE suma de 30 de lei, reprezentând taxă de participare!

  „Volumul va avea ISBN şi toţi participanţii vor primi adeverinţe de coautor", spune Dragoş Huţuleac, iniţiatorul proiectului şi cel care a şi postat anunţurile pe Facebook.

  Pentru cei care nu ştiu, aceste adeverinţe nu valorează nimic, ele putând fi utilizate doar la îmbogăţirea portofoliului cadrelor didactice. Adică bani în plus niciodată de nicăieri.

  Ba, mai mult, este de-a dreptul umilitor ca, pentru munca prestată, acei oameni să accepte să plătească o taxă de participare pentru a li se permite să… muncească.

  La urma urmei, tagma profesorilor îşi merită soarta de a fi cei mai prost plătiţi angajaţi din sistemul bugetar, pentru că nu au demnitate şi acceptă orice li se oferă.

  L-am contactat pe Dragoş Huţuleac, întrebându-l de unde şi cât va costa volumul colectiv atunci când va fi gata. Nu a răspuns, fiind ocupat, probabil, cu distribuirea anunţului în grupuri, mai ales că întrebarea nu denota obedienţa cu care este obişnuit din partea celor cărora li s-a adresat.

  Mai rămâne întrebarea privind legea dreptului de autor, care, se vdede clar, că este încălcată din start, deoarece profesorii nu vor primi pentru munca lor nici un leu, doar, aşa cum am precizat, doar o hârtie fără valoare.

  Tematic

  Dascălii vor bani, dar stau şi-aşteaptă
  Tagurile:
  bani, publicare, Lucrări, Dascăli, profesori, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei