03:05 20 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Foto

  Cine crede în poveștile despre pensia moldovenească

  Foto
  Sa primesc un link scurt
  24310

  Guvernul anunță o reformă a sistemului de pensii, care presupune majorarea vârstei de pensionare, însă experții consideră că aceste măsuri nu vor avea nici un efect

  Povesti despre pensii

  CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik. Autoritățile moldovenești au anunțat demararea unei reforme a sistemului de pensionare. În primul rând, e vorba de majorarea vârstei de pensionare la 63 de ani pentru femei și bărbați și micșorarea contribuțiilor la fondul de pensii.

  Experții FMI consideră că această reformă reprezintă una din cele mai importante realizări a guvernului. Cu toate acestea, economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik Moldova că această reformă nu va aduce schimbări majore: persoanele născute după 1970 nu vor putea beneficia de pensii.

  "Situația nu s-a schimbat, totul a rămas pe vechi. Speranța de viață în Moldova nu este una din cele mai ridicate pe continentul european. Mulți, în special bărbații, vor muri până a ajunge la vârsta de pensionare. Bărbații au puține șanse să ajungă până la pensie. Cu toate acestea, anume bărbații contribuie cel mai mult la fondul de pensionare", a declarat economistul.

  Reforma sistemului de pensionare din Moldova nu reprezintă o reformă, în sine, a adăugat expertul.

  De facto, nu a existat nicio reformă și nu există. Majorarea vârstei de pensionare presupune micșorarea numărului de pensionare. Respectiv, bugetul fondului de pensii va avea un deficit mai mic. Însă acest lucru nu poate fi numit reformă. Mai devreme sau mai târziu cetățenii moldoveni vor înțelege că nu are nici un sens să contribui la fondul de pensii care nu achită pensii, a declarat expertul.

  Tematic

  Economiștii, alertă: 80% din buget pe salarii, pensii și achiziții guvernare
  O inepție neconstituțională – interzicerea angajării pensionarilor
  Banii de pensii - în pericol să fie "investiți". Propunerea s-a făcut ieri
  Șocant: Peste 100 de mii de români au pensia mai mică de 20 de Euro
  Tagurile:
  reforma, Fondul de pensii, pensie, FMI, Viorel Gârbu, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei