07:37 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  © AFP 2019 / Alexander Nemenov
  A view of downtown Paris from the top of Notre-Dame de Paris cathedral with the Chimera statue in foregrounds, taken 14 March 2002.

  Catedrala Notre-Dame din Paris (în română Catedrala Doamna Noastră, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

  Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluenţa ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar şi la 50.000 de oameni.

  Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic.

  Faţada dantelată şi cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porţi bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Impresia spaţială în interiorul bisericii este copleşitoare, zidurile ei se înalţă pe trei rânduri de coloane. De proporţii impozante, 130 m lungime, 45 m lăţime, 35 m înălţime, unde încap până la 10.000 de persoane. Nava principală este împodobită cu statui şi picturi.

  Un incendiu major în Catedrala Notre Dame din Paris a început luni seara, turnul Catedralei s-a prăbușit, structura de bază a fost cuprinsă de flacără, însă prăbușirea faţadei și a celor două turnuri a fost împiedicată.

  Propagarea incendiului se explică prin faptul că în edificiu se realizau lucrări de restaurare, considerate a fi una dintre posibilele cauze ale incendiilor. Din acest motiv, clădirea era înconjurată de schele.

  Mai mult de 400 de pompieri au fost implicați în lupta împotriva incendiului, în timp ce utilizarea aviației a trebuit să fie abandonată din cauza amenințării unui colaps al clădirii.

  Тема:
  Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)

  Tematic

  Catastrofa secolului: catedrala Notre Dame în flăcări - Foto
  Incendiul de la Notre Dame: Altarul și crucea de altar au rămas intacte
  Miracolul de la Notre Dame! A urmat un gest fabulos al unui celebru miliardar!
  Incendiul la Notre Dame – accident sau atac? Luni de incendieri ale bisericilor în Franţa
  Tagurile:
  Notre Dame


  Mai multe reportaje foto

  Știrile Zilei