19:33 22 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.47
 • USD16.99
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.60
  Conferință de presă comună a președintelui rus Vladimir Putin și premierului bulgar Boiko Borisov

  Putin a discutat cu premierul Bulgariei despre cooperare. Ce face România

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  19465

  Președintele Rusiei Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul Bulgariei Boiko Borisov despre cooperarea bilaterală în domeniul comercial-economic și energetic, a anunțat marți serviciul de presă al Kremlinului.

  CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. Serviciul de presă al Kremlinului a precizat că discuția telefonică de marți dintre Vladimir Putin și Boiko Borisov a avut loc la inițiativa Sofiei.

  „A fost discutată problematica cooperării bilaterale în domeniile comercial-economic și energetic", notează sursa citată.

  Cei doi oficiali au abordat și chestiuni de pe agenda internațională.

  Bulgaria, la fel ca celelalte state membre ale UE, aplică în relațiile cu Rusia politica sancțiunilor și este nevoită să suporte efectele măsurilor de răspuns adoptate de Moscova. De asemenea, Bulgaria a renunțat la proiectul gazoductului South Stream, la presiunile Bruxelles-ului. Ulterior Sofia a încercat să reia discuțiile cu Rusia la acest capitol.

  Anterior analistul politic de la Chișinău, fostul viceministru moldovean al Afacerilor Externe Valeriu Ostalep, a declarat că România ar avea mai multe interese legate de relațiile cu Rusia, inclusiv în regiunea Mării Negre, însă nu are libertatea să promoveze propriile interese naționale în dialogul cu Moscova, deoarece ar fi acceptat ca Washingtonul să îi controleze politica sa externă în schimbul unor garanții de securitate.

  În ultimii ani raporturile comercial-economice româno-ruse s-au redus esențial, iar contactele politice oficiale la nivel înalt practic lipsesc. Anterior Ostalep se întreba de ce alți lideri regionali, cum ar fi premierul Ungariei, își permite să discute despre interesele țării sale cu autoritățile de la Moscova, iar conducătorii României nu au această libertate.

  Tematic

  Rusia și Bulgaria vor să revină la proiectul South Stream
  Orban: Bulgaria trebuie admisă urgent în Schengen
  Tagurile:
  RElații ruso-bulgare, Comerț, Interese, Economie, Energetică, Dialog, South Stream, Boiko Borisov, Vladimir Putin, Dacian Cioloș, Rusia, Bulgaria, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei