16:25 17 Martie 2018
Chişinău+ 13°C
În direct
  Adrian Năstase

  Iohannis, acuzat de "violare de domiciliu"

  © www.facebook.com/Nastase.Adrian
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  28134

  Președintele României ar fi încălcat Constituția, acțiunea sa de la Guvern a fost o veritabilă „violare de domiciliu" împotriva premierului Grindeanu și a cabinetului său.

  BUCUREȘTI, 19 ian — Sputnik. Dragoș Dumitriu. Fostul premier Adrian Năstase, devenit unul dintre cei mai apreciați bloggeri români datorită excelentelor sale comentarii, face o analiză critică a demersului președintelui de a veni intempestiv în ședința guvernului. Bazându-se pe articolele Constituției care stabilesc relația premier — guvern — președinte, dar și pe principala lucrare de interpretare a Legii fundamentale — "Constituția României", autori St. Deaconu, in vol. I. Muraru, E.S. Tănăsescu, Constitutia României, C.H.Beck — Năstase consideră că Iohannis a încălcat, de fapt, normele relației cu guvernul.

  Participarea președintelui la ședințele de guvern este reglemetată de art. 87 din Constituție, explică Năstase, și aceasta poate avea loc doar în trei ipostaze din inițiativa președintelui — atunci când ordinea de zi vizează „probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice…". In celelalte cazuri, precizează fostul premier, președintele poate participa la ședințele de guvern doar „la cererea primului ministru".

  "Premierul a aflat de la ofițerii SPP ca președintele vine la guvern pentru a participa la ședința executivului. Nu existau pe ordinea de zi teme care să justifice auto-invitarea președintelui, astfel încât participarea la ședința de astăzi putea să aibă loc doar la invitația premierului, invitație care nu-i fusese adresată. Chiar și așa, atunci când dorește să participe la ședința de guvern, participarea președintelui trebuie anunțată. Așa cum trebuie anunțate și persoanele împreună cu care președintele dorește să participe", scrie Adrian Năstase.

  Adian Năstase încheie postarea sa "Violare de domiciliu la guvern" cu o întrebare firească: "Se înscrie, oare, acțiunea de astăzi a președintelui în categoria abuzului în serviciu?" Și răspunde tot el — "Dacă ar fi așa, prejudiciul fiind sub 200.000 lei, el ar putea beneficia de proiectata OUG referitoare la grațiere", a concluzionat fostul premier cu ironia-i binecunoscută.

  Surprinzător este că Adrian Năstase nu a făcut comentat și suprapunerea dintre acțiunea președintelui, îndemnul său ca "țara să vină alături de mine", și manifestațiile din seara zilei de 18 ianuarie. Poate într-o postare viitoare…

  Tematic

  Dumitriu: Iohannis a mutat atenția de la cazul Coldea
  Tagurile:
  abuz în serviciu, Constitutia României, Guvern
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei