16:20 17 Martie 2018
Chişinău+ 13°C
În direct
  Victor Ciorbea

  Avocatul Poporului a trecut de partea Acuzării

  © Facebook / Victor Ciorbea
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Acțiunile de protest din România împotriva guvernului Grindeanu (55)
  9911

  Ciorbea i-a mulțumit Președintelui că "i-a deschis ochii", recunoaște că a cedat presiunilor și nu a studiat atent aspecte legate de Ordonanță.

  BUCUREȘTI, 3 feb — Sputnik. Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a ordonanței 13/2017, și-a început Victor Ciorbea, vădit emoționat, conferința de presă ad-hoc. Presa a remarcat o voltă de 180 de grade față de atitudinea de săptămâna trecută, când susținea Ordonanța. Mulțumindu-i în repetate rânduri președintelui pentru faptul că i-a atras atenția asupra precedentului prin care Avocatul Poporului are calitate procesuală și poate ataca actul normativ înainte de publicare în Monitorul Oficial, Avocatul Poporului a spus că a cedat "presiunilor" și nu a studiat atent precedentele.

  Pe scurt, motivele invocate de Avocat Popor pentru a ridica această excepție de neconstituționalitate ar fi de două feluri — extrinseci și intrinseci.

  În prima categorie s-ar încadra caracterul de urgență; ministrul Justiției a făcut referire la urgența implementării unei Directive europene care reglementează situația din penitenciare, dar, spune Ciorbea, "am văzut că termenul de aplicare a Directivei este 2018 — deci nu există nicio urgență, e un termen suficient de lung pentru o procedură legislativă normală".

  Motivele intrinseci se referă la "incertitudinea ce s-ar introduce prin această ordonanță", în sensul că la abuzul în serviciu se reglementează cuantumul prejudiciului făcut prin abuzul în serviciu, dar se vorbește și de "vătămare gravă" a drepturilor și intereselor, fără a se defini ce înseamnă această "vătămare gravă" — deci un element de incertitudine.

  În altă ordine de idei, în ordonanță se cere ca în cazul abuzului, se cere definirea legilor sau ordonanțelor încălcate prin fapta incriminată — ori, Ciorbea a descoperit mai multe hotărâri ale CCR prin care aceasta cere prin "lege" să nu se înțeleagă stricto-sensu actul normativ, ci să fie asimilate și alte acte, de genul hotărârilor locale sau județene — deci lege "largo sensu", a declarat Victor Ciorbea.

  Contestația Avocatului Poporului vizând excepții de neconstituționalitate ale Ordonanței 13/2017 a fost trimisă azi la Curtea Constituțională a României.

  Тема:
  Acțiunile de protest din România împotriva guvernului Grindeanu (55)
  Tagurile:
  avocatul poporului, Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență, Victor Ciorbea
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei