12:15 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  23234

  Sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei și este în concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente nu este constructivă.

  BUCUREŞTI, 9 feb — Sputnik. România menţine atât public, cât şi în contact cu partenerii că sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, precizează MAE într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

  MAE susţine că sistemul de la Deveselu are un caracter pur defensiv, în deplină concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU.

  "Această poziție este împărtășită de Alianța Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declarația finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă", subliniază ministerul român de Externe.

  MAE apreciază că un mesaj contra scutului de la Deveselu nu ar facilita o "abordare constructivă".

  Răspunsul MAE român vine în contextul în care Aleksandr-Boțan Harcenko, șeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, a declarat joi că România este un pericol pentru Federaţia Rusă.

  "În ceea ce privește poziția României, poziția conducerii României, care și-a transformat țara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o amenințare evidentă. Părții române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public", a declarat într-un interviu pentru Interfax Aleksandr-Boțan Harcenko.

  Potrivit acestuia, Bucureștiul are o linie făţiş antirusească şi rusofobă.

  Autoritățile de la București și conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă din României sunt strict defensive.

  Tematic

  MAE avertizează cu privire la o problemă de securitate națională
  Tagurile:
  declarație oficiala, intreviu, Summit-ului NATO, Ministerul de Externe, Scutul antirachetă, ONU, Bucureștiul, Federaţia Rusă, Deveselu, România


  Știrile Zilei