03:00 23 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Victor Ponta și Liviu Dragnea

  Eroare în justiție, Dragnea scapă de condamnare

  © AFP 2019 / ANDREI PUNGOVSCHI
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  92784

  Greșeala îl avantajează pe Liviu Dragnea, pentru că în acest moment nu mai are condamnare penală, există precedent în acest sens

  BUCUREȘTI, 10 feb — Sputnik. Avocatul Bogdan Bărbuceanu, profesor de Procedură Penală la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, declară că plecarea judecătorului Lidia Stanciu la Curtea Constituțională înainte de a semna motivarea hotărârii prin care Dragnea a fost condamnat în dosarul "Referendumul", face ca însăși hotărârea judecătorească să fie nulă de drept.

  „Motivarea hotărârii și hotărârea sunt nule, pentru că motivarea face parte din hotărâre, deci nu produce efecte juridice", spune Bărbuceanu. "Nu-i poate lua locul nimeni unui judecător care a făcut parte din completul care a judecat, greșeala este că Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-și redacteze toate hotărârile — niciun judecător care părăsește sistemul sau este transferat nu poate pleca până nu își încheie toate dosarele", explică profesorul de Procedură Penală.

  În interviul acordat jurnalul.ro se afirmă că Livia Stanciu, fiind la CCR, nu avea cum să semneze hotărârea, decât prin abuz în serviciu, "iar dacă a fost semnată de altcineva în locul ei, fie că au semnat doar ceilalți membri ai completului de judecată, această motivare este nelegală, deci nulă, trăgând după sine și hotărârea judecătorească".

  "Greșeala îl avantajează pe Liviu Dragnea, pentru că în acest moment nu mai are condamnare penală, declară Bărbuceanu, care spune că "există precedent în acest sens și chiar am avut cauze care s-au rejudecat, tocmai pentru că judecătorii au plecat la pensie fără să redacteze motivarea, iar astfel au fost anulate hotărârile".

  Liviu Dragnea
  Facebook / LiviuDragneaOfficial

  Reamintim că motivarea condamnării lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" are 300 de pagini și a fost publicată abia pe 8 februarie a.c, hotărârea definitivă fiind pronunțată pe 22 aprilie 2016. În prealabil, în cadrul unei conferințe de presă din 24 ianuarie a.c., Dragnea anunțase că va începe demersuri legale împotriva hotărârii, motivând chiar întârzierea peste termenul legal, în opinia sa, a motivării. Cu aceeași ocazie, Dragnea a menționat și motivul plecării judecătoarei Livia Stanciu la CCR cu mult înaintea publicării motivării. Pe 15 februarie este fixat termen la Tribunalul Municipiului București pentru judecarea contestației depuse de Liviu Dragnea.

  Tematic

  Dragnea dezvăluie imixtiunea ambasadorului SUA
  Tagurile:
  judecător, hotărâre, procedură penală, Curtea Constituțională, Universitatea București, Livia Stanciu, Liviu Dragnea


  Știrile Zilei