19:22 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Victor Ponta

  Subiect interzis? România, neinvitată la discuțiile despre viitorul UE

  © REUTERS / Inquam Photos/Files
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  69277

  Victor Ponta dezvăluie un subiect interzis și nediscutat: țările Vișegrad și cele baltice au fost invitate la discuții de bogații Europei, România - nu!

  BUCUREȘTI, 12 mart — Sputnik. Fostul premier atrage atenția asupra unui eveniment trecut sub tăcere în România, cel puțin la nivelul liderilor politici și al mainstream-lui. Este vorba de o invitație pe care bogatele țări Benelux — Belgia, Olanda și Luxemburg — au adresat-o țărilor din grupul de la Vișegrad, adică Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia. Întâlnirea are ca scop viitorul Europei, mai bine zis soluții alternative la formulele Juncker.

  Victor Ponta spune că în România "nimeni nu are voie să vorbească despre această știre" sau, completează ironic Ponta "nimeni nu a aflat încă".

  "Evident că țările Benelux (membri fondatori ai UE, spațiul Schengen și Zona Euro) vor fi alături de Germania și Franța în "Nucleul Dur" al Europei", subliniază Victor Ponta. Iar despre țările "Vișegrad" — "foste comuniste, structura economică și socială asemănătoare României — sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE — chiar dacă nu sunt primite în "nucleu" vor putea obține avantaje și un statut special", consideră Ponta.

  Vorbind despre această întâlnire cu ziariștii, premierul olandez Mark Rutte a confirmat că țările Benelux vor să joace un rol pozitiv în modelarea viitorului UE, în aceste sens trebuie privită și invitația făcută mai întâi celor de la Vișegrad, apoi celor trei țări baltice din UE. Premierul luxemburghez Xavier Bettel a precizat că vrem să adunăm laolaltă țările Vișegrad și cele baltice pentru a fi mai puternici, chiar dacă uneori a fi împreună este foarte dificil.

  Comentatorii mai notează și că această invitație survine imediat după diferendul dintre premierul polonez Beata Szydlo și cei 27 de lideri ai UE privind realegerea lui Donald Tusk pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Europei — fapt la care Varșovia s-a opus vehement, acuzându-și compatriotul, Donald Tusk, că face jocul hegemonic al Germaniei.

  Victor Ponta remarcă și această a doua întâlnire și constată că "România nu este invitată de nimeni la nici o întâlnire!"."Dvs. ce credeți — oare de ce?", întreabă fostul premier în finalul postării.

  Tematic

  Ponta anulează șansele României și pe Grindeanu
  Tagurile:
  Grupul de Vișegrad, Mark Rutte, Donald Tusk, Victor Ponta, Benelux, Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania, Franța, România


  Știrile Zilei