22:39 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  64504

  Joi și vineri, la Cotroceni, Comisia de la Veneția, împreună cu Iohannis și personalități europene va pune bazele noii gândiri relațiile politice dintr-un stat

  BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik. Pe 6 și 7 aprilie, Președinția României și Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei vor organiza o conferință cu titlul „Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație". Nu este o simplă conferință, ci este o întâlnire la care se vor pune bazele viitoarei paradigme a relațiilor într-o democrație europeană între putere și opoziție. Mai bine zis, se va construi o nouă bază teoretică după care Comisia va analiza viitoarele cazuri.

  „Este o conferință care își dorește să sublinieze importanța cooperării între majoritatea politică și opoziție într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept și regulile unei democrații. Conferința este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferințe, Comisia de la Veneția va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcții principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte și să interacționeze cu opoziția", a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

  Lucrările conferinței vor fi inaugurate joi, la 15.30, prin alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis. Alte discursuri oficiale vor fi susținute de Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, de Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și de Președintele Comisiei de la Veneția.

  La eveniment sunt invitați raportori și membri ai Comisiei de la Veneția, reprezentanți ai statelor UE, reprezentanți ai parlamentelor naționale europene, reprezentanți ai mediului academic și alți experți în domeniu, oficiali români, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic, dar și reprezentanți ai unor instituții românești — CCR și Avocatul Poporului. De menționat că președintele Iohannis a acceptat propunerea Comisiei de la Veneția de a organiza conferința încă din vara anului trecut, de atunci începând și pregătirile.

  Tematic

  SURSE: Klaus Iohannis a refuzat-o pe Maia Sandu la Congresul PPE
  Tagurile:
  Consiliului Europei, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, Președinția României, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei