12:26 16 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Traian Băsescu

  Băsescu cere revenire la școli profesionale și acuză interese ascunse

  © AFP 2018 / THIERRY CHARLIER
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  17201

  În spatele crizei de tineri calificați sunt interesele a doi miniștri, care au ca obiectiv alimentarea universităților private, declară Traian Băsescu

  BUCUREȘTI, 8 mai — Sputnik. Fostul președinte, autorul celebrei reflecții "Școala românească scoate tâmpiți" (iunie 2009), atacă radical sistemul de învățământ. Într-o postare plasaată foarte recent pe pagina sa de socializare, Băsescu face întâi o aducere aminte acuzatoare la adresa decidenților din învățământ.

  "Era în 14 iunie 2009 — şedinţa de Guvern", amintește Băsescu, reporducând apoi o știre din acea vreme: "Președintele Traian Băsescu a criticat "starea dramatică" din învățământul românesc, afirmând că educația are nevoie de o reformă. "În loc să pregătim mecanici auto, tinichigii si ospătari, ne facem filosofi", a declarat șeful statului, prezent la ședința de Guvern de duminică. "Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată și pe cât posibil adaptată economiei românești", i-a spus Băsescu ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, cerându-i "prietenește" să nu scoată Sportul din școli".

  Băsescu vrea să demonstreze prin reluarea acestei știri nu este prima dată când previne și acuză lipsa meseriașilor, a personalului calificat în meserii cu pregătire școlară medie. Acum, el revine la teza sa, actualizând-o:

  "Azi, România nu mai are tineri calificaţi, în licee industriale şi şcoli profesionale în timp ce şomajul în rândul tinerilor are cea mai ridicată rată din UE, iar firmele nu găsesc tineri calificaţi să-i angajeze."

  Vinovați sunt, în opinia fostului președinte, doi capi ai școlii românești din ultimii 20 de ani, Ecaterina Andronescu și Andrei Marga. Acuzația lui Băsescu este complexă, sugerând și existența unor interese private sau de grup.

  "Situaţia este opera a doi Miniştri, Andrei Marga şi Ecaterina Andronescu. Amândoi au avut ca obiectiv nedeclarat dar realizat, înmulţirea liceelor teoretice în detrimentul învăţământului tehnic, pentru a alimenta universităţile private".

  Soluția, cu care Traian Băsescu încheie postarea sa de pe Facebook este una simplă ca exprimare, mai greu de realizat în structura actuală a școlii românești, dar și a pretențiilor societății: "Cert este că trebuie revenit masiv la învăţământul profesional", scrie Băsescu, care ignoră probabil lipsa cronică de elevi la liceele profesionale, cel puțin în domenii în care mai există activitate în România, cum ar fi agricultura.

  Tematic

  Achiziții de miliarde, Băsescu și "dezvăluirile" lui Andronic
  Băsescu – panică față de ce știe Ghiță despre contrabanda cu Serbia
  Traian Băsescu, mesaj radical: ”Luaţi aminte slugilor!”
  Tagurile:
  Școli profesionale, Traian Băsescu, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei