21:02 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Jean-Claude Juncker

  Discurs elogios al președintelui Comisiei Europene la adresa românilor

  © REUTERS / Vincent Kessler
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  12030

  Juncker a dat asigurări de sprijin pentru sfârșitul MCV și pentru includerea în spațiul Schengen. Televiziunile au preferat discursului... pauzele publicitare!

  BUCUREȘTI, 11 mai — Sputnik. Poporul român este curajos, a trecut peste greutăți, a făcut mari sacrificii pentru a îndeplini criteriile, pentru reforme, locul României este în Schengen, admir cultura română — sunt doar câteva dintre ideile exprimate în discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în plenul Parlamentului României. Din păcate, interesul publicului pentru vizita înaltului oaspete nu a fost susținut de televiziuni, care au întrerupt transmisia discursului cu lungi pauze de publicitate, redând destul de puțin din cuvântarea lui Juncker.

  Concret, Juncker a vorbit de obiectivele pe care România și le-a propus în cadrul UE — și pentru care, ne asigură înaltul oficial, am avut și avem tot sprijinul său.

  "Locul natural al României este în sânul Uniunii Europene și în Spațiul Schengen", a declarat Juncker.

  "În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), aș dori să mai adaug că nu ar trebui să ne imaginăm că mai adăugăm alte noi criterii și exigențe, de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat — și alte exigențe, alte criterii nu vor mai fi adăugate la cele existente", ne asigură președintele Comisiei Europene.

  Jean Claude Juncker a elogiat eforturile depuse de România, dar a vorbit și despre avantajele de care a beneficiat țara noastră — în special fondurile europene.

  "Știți că puteți conta pe sprijinul neștirbit al Comisiei prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita, pe lângă autoritățile române, pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate. Tinerii români sunt purtătorii promisiunilor de viitor. Acesta este atuul dumneavoastră cel mai prețios — acești tineri care sunt atașați valorilor democratice și statului de drept. Așteptările, speranțele lor legitime trebuie să fie luate în considerație", a declarat Juncker.

  Cuvântul Schengen a fost rostit de mai multe ori, iar președintele a întărit nu doar faptul că România trebuie să devină cât mai curând posibil membră a Spațiului Schengen, dar a întărit încă o dată susținerea sa totală. Tot la acest capitol, președintele CE a adus laude compatrioatei noastre, Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare — de a cărei colaborare Juncker s-a declarat extrem de mulțumit.

  "România își merită locul său natural în sânul Uniunii Europene și în Spațiul Schengen. Criteriile de adeziune la Spațiul Schengen au fost clare și aici, încă o dată spun, nu trebuie să îngreunăm aceste criterii — trebuie ca România să poată deveni membru al Spațiului Schengen cât mai curând posibil deoarece este un loc meritat", a încheiat Jean-Claude Juncker, consemnează Agerpres.

  În cadrul vizitei de astăzi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu.

  Tematic

  (VIDEO) Juncker – mort beat la summitul de la Geneva
  Juncker despre extinderea UE şi cooperarea cu Rusia
  Juncker îl consideră pe Trump “una din cele mai mari probleme ale UE”
  Tagurile:
  Discurs, Jean Claude Juncker, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei