22:32 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  62860

  România își propune să devină un lider regional prin reanimarea proiectului de alianță strategică cu Bulgaria și Serbia, după modelul Grupului de la Vișegrad

  BUCUREȘTI, 8 iun — Sputnik. România se orientează spre consolidarea parteneriatului strategic cu statele balcanice. Ministrul Afacerilor Externe al României, Theodor Meleșcanu, a anunțat în cadrul unei întrevederi cu omologul său bulgar, Ekaterina Spasova Gheceva-Zaharieva, că România își exprimă interesul pentru revitalizarea formatelor trilaterale de cooperare regională.

  Astfel, pe 21 iunie curent, Bucureștiul urmează să găzduiască o reuniune a miniștrilor de externe ai României, Greciei și Bulgariei.

  Totodată, în cadrul întrevederii cu ministrul de externe bulgar, Meleșcanu a exprimat dorința reluării cooperării regionale între România, Bulgaria și Serbia, cunoscută drept Grupul de la Craiova, după modelul Grupului de la Vișegrad.

  Potrivit lui Meleșcanu, România intenționează să găzduiască și o reuniune a Grupului de la Craiova în viitorul apropiat.

  Proiectul Grupului de la Craiova a fost lansat în anul 2015 de guvernul condus de Victor Ponta. Alianța a luat ființă pe data de 24 aprilie 2015, în urma întâlnirii șefilor guvernelor României, Bulgariei și Serbiei. Partea sârbă își exprimase dorința instituționalizării Grupului de la Craiova și accentuarea relațiilor de cooperare dintre cele trei state.

  Tagurile:
  Grupul de la Craiova, Ministerul Afacerilor Externe, Grupul de la Vișegrad, Ekaterina Spasova Gheceva-Zaharieva, Theodor Meleșcanu, Balcani, Grecia, Serbia, Bulgaria, România


  Știrile Zilei