21:56 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  President Donald Trump greats Romanian President Klaus Werner Iohannis, in the Oval Office at the White House, Friday, June 9, 2017, in Washington.

  Întâlnirea Iohannis - Trump: Vorbe frumoase care nu aduc nimic concret

  © AP Photo / Andrew Harnik
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  65874

  Iohannis, prestație deosebită, Trump nu a răspuns la ridicolele provocări ale presei române, posibile probleme create de Trump pentru România

  BUCUREŞTI, 9 iun — Sputnik, Dragoş Dumitriu. Un discurs excelent al președintelui Klaus Iohannis, asta se poate spune după conferința de presă a celor doi șefi de stat — și cu asta va rămane pozitiv România după întâlnirea de la Casa Albă. Iohannis a fost la înălțimea evenimentului, se poate spune chiar că, prin ținuta sa, l-a eclipsat pe Donald Trump. Dar nu asta contează.

  Așa cum am anticipat, concretul discuției s-a concentrat pe alocarea bugetară către investițiile militare — cu alte cuvinte banii pentru industria de război americană. Restul problemelor, mai ales visul hilar al ridicării vizelor pentru SUA nici măcar nu a fost pe agenda întrevederii la nivel înalt.

  Se poate spune și că, în ciuda excelentei prestații a lui Iohannis, dar și a jovialului sprijin al lui Trump, presa americană nu l-a băgat în seamă pe președintele român, concentrându-se pe scandalul legat de dezvăluirile fostului șef al FBI.

  Presa română prezentă a reușit însă să se remarce printr-un așa-zis jurnalist, mai curând un propagandist al temei antiguvernamentale, insistând pe "corupția" care are împiedicî relațiile cu SUA, dorind să știe dacă SUA vor susține în continuare "lupta anticorupție". Trump a dat din cap, trecând cu o aprobare de complezență peste capitolul respectiv. Un alt moment ridicol a fost creat de reprezentanta televiziunii publice, TVR, care l-a întrebat pe Trump de "pericolul rus". Președintele american nici măcar nu a răspuns la o asemenea întrebare. Tema a fost reluată și de un ziarist american, care a vorbit de "agresiunea rusă", dar de asta președintele Iohannis a fost cel care a dat un răspuns diplomatic, elegant.

  Un moment extrem de delicat l-a constituit însă declarația lui Donald Trump în privința Qatar, condamnarea fermă și amenințătoare lansată de liderul american punând NATO — și mai ales România — într-o situație dificilă. "cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului", a spus Trump, în timp ce Turcia, cea mai puternică armată NATO după cea americană, și cea mai puternică din regiunea noastră, susține țara islamică.

  Concret, rezultatele pozitive concrete pentru România rămân în domeniul iluziei, în schimb aspectele conrete de partea americană le vom afla treptat, dar real — conform "real politics"-ului american. Până una alta, e de meditat și la ideea lui Trump de a face niște socoteli retroactive, în sensul că țările NATO nu au plătit cât trebuia în trecut — iar în rest, am menționat că, în paralel cu întâlnirea de la Casa Albă, în aceeași zi, mesagerul cercurilor puterii americane, George Friedman, se întâlnea la București cu șeful partidului de guvernămant român, Liviu Dragnea.

  Tematic

  EXCLUSIV: Iohannis la Trump - banii statului și mesagerul primit de Dragnea
  Iohannis la conferinţa cu Trump: "Suntem primii care alocă 2% pentru apărare"
  Tagurile:
  Biroul Oval, Subiecte, Declaraţii, Conferință de presă, Întrevedere, Discuţii, Casa Albă, NATO, Klaus Iohannis, Donald Trump, Washington, SUA, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1277
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164