21:56 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Klaus Iohannis

  Președintele Klaus Iohannis, o prezență care trebuie evidențiată

  © Photo: precidency.ro
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  11713

  Aparențele unui președinte de stat sunt chestiuni de fond pentru o țară - și pe plan intern, dar mai ales pe plan extern.

  BUCUREȘTI, 13 iun — Sputnik. Se poate spune că, după o perioadă de 10 ani în care ne obișnuisem cu vulgaritatea transmisă de la cel mai înalt nivel al României, buna cuviință și o anumită eleganță a comportamentului și-au regăsit locul firesc, de atribute ale comportamentului primului om al statului.

  Klaus Iohannis a întreprins acțiuni și a avut poziții pe care, ca jurnaliști, le-am criticat, vom face în continuare asta, dar ca observatori ai scenei social politice am fi nedrepți dacă am omite ceea ce am scris în deschiderea acestui articol. Dorim să-i urăm, în felul nostru, jurnalistic, La Mulți Ani președintelui României, o datorie nu numai de bună creștere, dar și o obligație pe care o resimțim față de un înalt demnitar care știe să își țină rangul.

  Spre deosebire de predecesorul său, Klaus Iohannis nu adoptă atitudini populist frivole, fapt benefic, mai ales într-o perioadă în care proasta creștere și familiarismul prost înțeles din așa-zise modele americane sunt promovate într-un ruina morală a României. Iohannis știe să se poarte ca un președinte, să fie popular prin firescul simplu al adresării, dar impune și o anumită distanță celor care nu au suficientă minte și educație ca să înțeleagă că nu poți să-l bați pe umăr pe președinte.

  Față de ceea ce am scris mai sus, este de remarcat un fapt esențial: președintele României, Klaus Iohannis, s-a impus prin prestanța sa la Casa Albă, dar și în grupul liderilor de la Bruxelles.

  Iohannis este avantajat și de nivelul extrem de înalt al exprimării în limba engleză și germanăm alt fapt care îl distinge de precedenții lideri ai României. În plus, Iohannis adoptă un ton ponderat, iar de obicei discursul său se încadrează într-o paradigmă a decenței relațiilor la nivel înalt — fie că e vorba de referiri la țări partenere, fie de situații neagreate de grupurile politice din care România face parte.

  Se poate spune că ne-am mărginit la a-l felicita pe Iohannis pentru chestiuni de aparență. Nu este doar atât — aparențele unui președinte de stat sunt chestiuni de fond pentru o țară — și pe plan intern, dar mai ales pe plan extern. De accea, prin această recunoaștere, redacția Sputnik Moldova — România îi adresează președintelui României urări de bine cu ocazia zilei sale de naștere.

  La Mulți Ani, domnule președinte Klaus Iohannis!

  Tematic

  Paradoxal, vizita lui Iohannis la Trump anunță instabilitate guvernamentală?
  Exclusiv: greșeala lui Iohannis - Trump se bazează pe un..apărător al corupților
  Iohannis la conferinţa cu Trump: "Suntem primii care alocă 2% pentru apărare"
  EXCLUSIV: Iohannis la Trump - banii statului și mesagerul primit de Dragnea
  Tagurile:
  la multi ani, Klaus Iohannis, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1277
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164