05:06 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)
  280740

  Un rezultat care demonstrează clar opțiunea cetățenilor în cazul eventualei propuneri de demitere a premierului Sorin Grindeanu

  BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik. Cu două zile în urmă, Sputnik România Moldova a propus cititorilor de pe Facebook un sondaj pe tema demiterii premierului Sorin Grindeanu, cu întrebarea: " Sunteți de acord ca premierul Sorin Grindeanu să fie schimbat de coaliția PSD — ALDE?"

  Am pus această întrebare în contextual în care spațiul mediatic a fost inundat de comentarii și informații "pe surse" că PSD intenționează schimbarea premierului și a mai multor miniștri, ba chiar se afirma că Liviu Dragnea i-ar fi cerut deja demisia lui Grindeanu.

  Aceste speculații au fost alimentate și de o serie de atacuri la adresa premierului și a guvernului venite chiar de la lideri ai PSD. În plus, realizatori importanți de la câteva posture de obicei favorabile PSD și coaliției au lansat critici vehemente și chiar atacuri la adresa premierului.

  În contrapartidă s-au auzit destule voci care-l susțin pe Grindeanu, dar premierul a primit și un mare suport prin cifrele prezentate de Eurostat și de alte instituții europene.

  Menționăm că sondajul și-a propus o perioadă de exprimare a voturilor de 48 de ore, cu un eșantion limitat la 1000 de voturi. Nu s-au făcut operațiuni speciale, a fost un sondaj simplu, un singur vot de IP. Sondajul a fost distribuit în grupuri cu opțiuni politice diferite, atât în câteva grupuri de susținători ai PSD, cât și ai ALDE, ai lui Traian Băsescu, Klaus Iohannis și PNL, dar și în grupuri neutre.

  Sondajul a oferit un rezultat așteptat ca sens favorabil premierului, dar suprinzător prin proporția mare rezultată. Astfel, după atingerea baremului de 1000 de voturi (în circa 33 de ore zile), sondajul arăta următoarele cifre.

  - pentru "Da, dacă din evaluare internă rezultă asta, Grindeanu trebuie să fie schimbat — au votat 116 persoane — 11,6 %;

  - pentru "Nu, Grindeanu să NU fie schimbat, îl apreciem și Europa a confirmat realizările sale — 884 persoane — 88,4%

  La finalul termenului de 48 de ore (2 zile), rezultatele au fost:

  - pentru "Da, Grindeanu trebuie să fie schimbat" — 16,2 %;

  - pentru "Nu, Grindeanu să NU fie schimbat — 83,8 %.

  Este de menționat că majoritatea voturilor au venit din partea grupurilor PSD — grupurile "Partidul Social Democrat (PSD), "PSD România", "PSD este viitorul nostru", "Alături de Liviu Pleșoianu", "Victor Ponta Eroul României", "Victor Ponta Prim Ministru" —, apoi ale susținătorilor lui Traian Băsescu (extreme de active), urmați imediat de ALDE, iar grupurile favorabile lui Iohannis manifestându-se în principal prin comentarii critice (ca să folosim un termen eufemistic).

  Cu alte cuvinte, sondajul relevă o mare susținere a electoratului PSD pentru premier, celelalte opțiuni manifestându-se prin vot mai mult în ideea opoziției față de presupusele intenții ale lui Liviu Dragnea. Concluzia este că Sorin Grindeanu se bucură de simpatia și susținerea electoratului PSD, fapt pe care l-am constatat din reacțiile la știrile care îl vizează pe premier — aceasta în comparație cu majoritatea liderilor PSD — așa cum am prezentat într-o analiză la postările noastre.

  Тема:
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)

  Tematic

  Exclusiv: Demiterea lui Grindeanu - cine vrea asta și ce poate face
  Bogdan Chirieac demite miniștri ca să îl dea jos pe Grindeanu
  Bogdan Chirieac îl dă jos pe premierul Sorin Grindeanu
  Grindeanu iese la atac - se anunță vremuri grele pentru adversarii PSD
  Sorin Grindeanu aduce vești care vor contraria Opoziția
  Specialistul guvernului Ponta face praf guvernul Grindeanu
  Tagurile:
  opțiune, drept de apel, Cetățeni, demitere, premier, Sondaj, Sorin Grindeanu


  Știrile Zilei