09:33 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)
  35422

  Strategie complexă adoptată de premierul Grindeanu, sinceritate naivă, argumente dubioase din retorica altor zone politice, șah la PSD și la Liviu Dragnea

  BUCUREȘTI, 15 iun — Sputnik. Demisia aștepatată cu mare curiozitate de o țară întreagă, demisia premierului Sorin Grindeanu nu a venit. Nici demisia din partid, anunțată pe diverse canale. La o oră târzie din noapte, Sorin Grindeanu a anunțat că nu se cramponează de scaun, dar că va demisiona doar când președintele Klaus Iohannis va desemna un nou premier de la PSD.

  Sorin Grindeanu a pozat într-un apărător al PSD, a "sutelor de mii de membri", în opoziție cu CExN, care "nu reprezintă" întreg PSD. Am 21 de ani în partid, nu demisionez din partid, vreu să am garanția că acest partid care a câștigat alegerile va avea în continuare guvernul, a declarat cu emfază premierul.

  Presa a sesizat imediat cercul vicios pe care îl crează premierul, în sensul că președintele României nu poate desemna un alt premier și nu poate iniția negocieri pe această temă atât timp cât există un premier în funcție. Răspunsul lui Grindeanu la ceastă observație a fost nu numai ambiguu, dar a și încercat să paseze importantul aspect către PSD. Ei mi-au cerut demisia fără să ofere garanții că PSD va avea premierul, ei să rezolve problema. "Eu vreau garanții", a repetat premierul.

  Premierul a contestat raportul evaluare, dezvăluind că nu a existat comisia de care a vorbit în repetate rânduri Liciu Dragnea, ci doar Darius Vâlcov, "despre care știam că nici nu mai e mambru PSD". Grindeanu a contestat multe dintre "nerealizările" care i se reproșează prin "evaluarea lui Vâlcov", unele referindu-se la proiecte cu derulare până în 2018, altele scoase din program de Dragnea.

  Un punct pe care a insistat Grindeanu a fost critica privind "dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă" — aici premierul prezentând incorect și trunchiat cele menționate în evaluare; în evaluare era vorba de "relații economice în limita sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană", deci nu așa cum a lăsat să se înțeleagă Grindeanu, că Vâlcov și PSD nu ar fi ținut seama de acest important detaliu. Grindeanu a preluat în acest fel retorica bazată pe fals prin omisiune a deputatului Tomac, omul de încredere a lui Traian Băsescu.

  "Vă este rușine de momentul cu știuca", a fost întrebat Grindeanu — care a răspuns zâmbind, că sunt momente pe care nu le-ar mai repeta.

  Dacă ar accepta o nominalizare din partea lui Iohannis? Întrebat, premierul a evitat răspunsul, dar a mulțumit, în urma altor întrebări, celor care l-au susținut, inclusiv lui Victor Ponta, Adrian Năstase, dar și manifestanților din Piața Victoriei, care până de curând i-au cerut demisia.

  Ca o concluzie — cărui fapt se datorează retragerea sprijinului politic guvernului? Dorinței unui om de a concentra în mâinile sale toată puterea, este explicația premierului.

  Тема:
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)

  Tematic

  BREAKING: Miniștrii PSD din Guvernul Grindeanu au demisionat în bloc
  Cade Guvernul României: PSD i-a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu
  (VIDEO)Grindeanu a părăsit supărat ședința PSD: Voi face declarații de la Guvern
  Situația din PSD și de la Guvern: "Asemenea imbecilitate atrage dezastrul"
  Executivul PSD discută demisia guvernului și a premierului
  Tagurile:
  Guvernul Grindeanu, Prim-ministru, Sorin Grindeanu, România

  Știrile Zilei