13:53 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)
  170032

  Iată variantele de premier anunțate "pe surse". Singura opțiune valabilă de premier, care ar putea îndeplini toate condițiile lui Iohannis, e cea a "propagandei ruse".

  BUCUREȘTI, 21 iun — Sputnik. În spațiul public au apărut mai multe variante ale viitorului premier. Majoritatea vin "pe surse", de la agenții acuzate de răspândirea de știri false și de preluare de materiale fără autorizarea autorilor.

  De exemplu, agenția "Știri pe surse" afirmă că "Liviu Dragnea are pregătite opt nume care vor fi prezentate CExN al PSD". Lista se prezintă în felul următor:

  — Florin Georgescu (prim-viceguvernator al BNR, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta 1);
  — Sorin Ducaru (reprezentant al României la NATO, asistent al secretarului general, fost ambasador la ONU şi în SUA).
  — Simona Miculescu (ambasador, reprezentant al României la ONU);
  — Eugen Teodorovici (ministru al Fondurilor Europene şi al Finanţelor în Guvernul Ponta);
  — Mariana Gheorghe (manager general OMV Petrom);
  — Nicolae Istudor (rector al ASE Bucureşti);
  — Viorica Dăncilă (europarlamentar PSD, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD);
  — Sorin Moisă (europarlamentar PSD, şef adjunct de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş).

  Am păstrat întocmai lista publicată de sursa menționată, cu toate erorile autorilor.

  Lista a fost citită și în emisiunea lui Mihai Gâdea, fiind, în general, comentată negativ de invitați. O singură excepție, numele Vioricăi Dăncilă, variantă anunațată prima dată de Antena 3. De menționat că Viorica Dăncilă a fost unul dintre politicienii care au luat cel mai mult apărarea Antenei 3 în cazul scandalului sechestrării sediului grupului media aparținând familiei Voiculescu. În privința pregătirii sale, ca și a unei alte favorite a lui Liviu Dragnea, Sputnik a prezentat o analiză.

  Lăsând zvonistica, până acum sunt certe discuțiile dintre Dragnea și Tăriceanu, în care șeful ALDE a cerut să i se spună numele premierului pe care PSD ar dori să-l nominalizeze, asta pentru a se evita surprize neplăcute; În al doilea rând, Liviu Dragnea a menționat într-adevăr că va propune mai multe variante, dar exprimarea sa lasă loc de interpretări, fiind ambiguă și plină de elemte dubitative, la fel ca toate declarațiile sale din ultima vreme.

  "Am discutat cu câţiva colegi şi sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Naţional, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante. Şi acum simt usturimea de la o singură variantă", a declarat Dragnea.

  Cu alte cuvinte, o analiză serioasă nu poate lua în considerare această declarație, ci ar trebui să aibă în vedere condiția principală a eventualului nou premier: acesta trebuie să fie "de nerefuzat" pentru Klaus Iohannis. Or, din lista menționată, singurul care s-ar putea califica conform acestui criteriu ar fi Florin Georgescu.

  E greu însă e greu de presupus că părăsi postul de la BNR pentru a lucra după proiectul lui Darius Vâlcov, ba mai mult, va accepta să fie "evaluat" de acesta sau de o comisie de "specialiști" ai lui Dragnea din șase în șase luni, ori chiar că va accepta să lucreze cu miniștri impuși de Liviu Dragnea și de câțiva baroni PSD. În plus, nici lui Dragnea nu-i va conveni să dea puterea unui om puternic, imposibil de subordonat, și care provine dintr-o generație istorică a partidului lui Ion Iliescu.

  În ceea ce privește informația pe care Sputnik a dat-o chiar din prima zi a crizei — ministrul pentru Afaceri Europene, Ana Birchall — suținem că este în continuare valabilă, chiar dacă posturile TV refuză să o analizeze ca venind de la "propaganda rusă". Iată și motivația, într-o analiză exclusivă. 

  În afară de faptul că Ana Birchall este educată și a lucrat în SUA, este și căsătorită cu un american cu care are un fiu, considerăm că este una dintre puținele opțiuni — poate chiar singura — care poate îndeplini condiția "de nerefuzat" pentru președintele Iohannis, criteriile de pregătire și experiență guvernamentală și diplomatică, de prezență și reprezentare, dar și cel de membru implicat al PSD.

  Тема:
  Conflictul dintre premierul Sorin Grindeanu și PSD (35)

  Tematic

  ULTIMA ORĂ: Tăriceanu îl forțează pe Dragnea - cine va fi Prim-ministru
  EXCLUSIV: Cea mai probabilă variantă de prim-ministru
  Mircea Dinescu a dezvăluit cine va fi premier
  Ana Birchall, posibil premier - apropiată de Casa Regală
  Tagurile:
  Listă, Guvernul României, prim-ministru, surse, PSD, România

  Știrile Zilei