13:03 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Traian Băsescu

  Anunț de utima oră: Traian Băsescu își mută activitatea politică la Chișinău

  © AFP 2019 / THIERRY CHARLIER
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)
  90335

  Traian Băsescu va deveni președintele unui nou partid din Republica Moldova în cazul în care va reuși să-și păstreze cetățenia moldovenească

  CHIȘINĂU, 25 iun — Sputnik. Traian Băsescu va fi ales președinte al Partidului Unității Naționale (PUN), înființat de Anatol Șalaru, în cazul în care fostul președinte român va reuși să-și restabilească calitatea de cetățean al Republicii Moldova, după ce aceasta i-a fost retrasă de președintele Igor Dodon.

  Până atunci, postul de președinte al PUN va rămâne vacant, Traian Băsescu având calitatea de președinte de onoare al formațiunii.

  Anunțul a fost făcut de Anatol Șalaru, în cadrul congresului avut loc astăzi, în prezența fostului șef al statului român, precizând că această funcție va rămâne vacantă până la clarificarea situației legate de cetățenia moldovenească a lui Băsescu.

  În cazul în care justiția îi va da dreptate lui Traian Băsescu, acesta va fi ales lider al Partidului Unității Naționale la următorul congres al formațiunii.

  La finalul reuniunii, Anatol Șalaru a transmis un îndemn liderului PAS, Maia Sandu, de a se alătura proiectului PUN.

  În cadrul discursului rostit astăzi la congresul PUN, Traian Băsescu a declarat că vrea să se implice activ în viața politică de la Chișinău "pentru a realiza unirea Republicii Moldova cu România".

  Reamintim că Pe 10 martie 2016 Traian Băsescu și soția sa au depus cerere de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. În iunie 2016, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, cei doi au devenit cetățeni moldoveni. La 3 ianuarie 2017, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești fostului șef al statului român. Băsescu a atacat decizia lui Dodon în instanțele de judecată din Republica Moldova. 

  La 1 februarie 2017, Traian Băsescu a anunțat că renunță la șefia Mișcării Populare. Într-o postare pe Facebook, acesta declara că îşi încheie "misiunea politică" în fruntea acestei formaţiuni şi că va declanşa "procedurile de predare a ştafetei". 

  Тема:
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)


  Știrile Zilei