10:37 20 Mai 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.94
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.68
  Laura Kovesi

  Laura Kovesi a comis marea eroare - a căzut într-o capcană?

  © AFP 2019 / ANDREI PUNGOVSCHI
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (140)
  252980

  Lider de organizație din SUA: "Din acest moment orice avocat dintr-un dosar penal poate invoca afirmațiile Laurei Codruța Kovesi pentru a-și apăra clientul"

  BUCUREȘTI, 17 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Poate fără să își dea seama, Kovesi a compromis toate dosarele penale cu interceptări, admițând în interviul pe care l-a oferit ziare.com că există programe care pot genera cuvinte spuse EXACT cu vocea unei persoane, care apoi pot fi înserate într-un discurs al acelei persoane pentru a-l incrimina", a scris pe pagina sa de Facebook preotul american Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției.

  Terheș apreciază că, în cadrul interviului pe care Laura Kovesi l-a acordat site-ului de știri ziare.com s-au făcut afirmații care pot fi folosite în procesele în care DNA utilizează interceptări. Laura Kovesi este întrebată de înregistrările în care ea însăși ar fi făcut afirmații foarte grave — și pe care procuroarea le contestă, spunând că sunt contrafăcute. Iată pasajele la care se referă Terhes:

  "E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte", spune Laura Kovesi, care precizează și modalitatea tehnică: "Există softuri comerciale disponibile și pe Internet cu ajutorul cărora poți să faci așa ceva". Nu am folosit niciodată acele expresii".

  Din experiența organizației sale, Terheș afirmă că până acum s-au mai descoperit și dovedit "interceptări compromise" deorece transcrierea celor înregistrate "nu a fost conformă".

  "Acum, însă, șefa DNA admite implicit că există programe prin care se poate genera VOCE care să fie EXACT/IDENTICĂ cu a persoanei țintă", spune Terheș (care greșește, șefa DNA admite explcit, nu implicit). Iar aceasta în condițiile în care Kovesi conduce un parchet "care cere arestarea și condamnarea oamenilor pe bază de interceptări", constată Terheș. Iar concluzia americanului este una logică — și poate fi preluată de avocați:

  "Din acest moment orice avocat dintr-un dosar penal cu interceptări poate invoca afirmațiile lui Kovesi pentru a-și apăra clientul, spunând că ceea ce se aude pe înregistrari nu e vocea persoanei acuzate, ci e voce generată de computer", afirmă Cheris Terhes, care duce argumentația mai departe — "Iar ca să-și întărească apărarea, avocatul o și poate chema pe Kovesi în instanță ca martor, să explice judecătorilor cum e cu aceste programe care generează voce conformă cu a unei persoane".

  Concluzia lui Chris Terheș din postarea de pe Facebook este una simplă — "Fără să își dea seama, Kovesi a deschis o cutie a Pandorei". Totuși, noi ne întrebăm dacă nu cumva tot acest scenariu al înregistrărilor nu a fost de fapt o lovitură bine gândită contra celebrei procuroare?

  Mai precis, nu cumva Laura Kovesi a căzut într-o capcană și a declarat acum exact ceea ce dorea de către cei care au gândit-o? Pentru că logica lui Chris Terhes este foarte clară — cum mai pot invoca atât de ușor procurorii DNA interceptările în dosare, în condițiile în care chiar șefa lor le plasează într-o mare zonă de dubiu?

  În orice caz, după aceste declarații ale Laurei Kovesi, judecătorii vor accepta mult mai greu — și cu mult mai multe condiții prealabile — interceptările, ceea ce ste o mare lovitură pentru (politica) DNA. Rămâne întrebarea — a fost o capcană pentru Kovesi — iar culmea cinismului, a fost realizată utilizând ziare.com și pe Ioana Ene ca instrument orb?

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (140)

  Tematic

  Șantaj și amenințare la Kovesi, Coldea și SUA! Urma duce la Traian Băsescu
  Atac virulent la adresa celor care o susțin pe Kovesi
  Iohannis o apără pe Kovesi și pune în gardă Guvernul
  La CSM, decizia Laurei Kovesi privind demisia din fruntea DNA
  Laura Kovesi - condiția pentru premierul PSD
  Fără precedent: sesizare penală împotriva Laurei Kovesi
  Tagurile:
  capcană, eroare, Laura Codruţa Kovesi, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei