16:51 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  361 0 0

  Pe teritoriul României au apărut persoane care fac acțiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste - pentru a doua oară în ultimele luni, SRI este la post!

  BUCUREȘTI, 19 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câteva ore, Serviciul Român de Informații a anunțat că a sesizat Curtea de Apel București în legătură cu declararea ca persoane indezirabile a doi cetățeni sirieni. Cererea se referă la o perioadă de zece ani, iar motivul este angrenarea în "acțiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste". Cererea a fost depusă pe 13 iulie, dar, conform procedurii SRI, a fost făcută publică abia acum.

  "Operațiunea derulată de SRI a relevat faptul că cei doi suspecți, A.H. și A.H., au fost angrenați în România în acțiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria", transmite SRI într-un comunicat redat de Agerpres.

  De asemenea, completează informația SRI, sirienii ar fi facilitat "pătrunderea ilegală în țara noastră a unor conaționali", dintre care unii, atenție — "erau deja semnalați având conexiuni teroriste".

  SRI vorbește inclusiv de o acțiune continuată, cu pericolul creării unor relații și chiar rețele conexate cu grupări jihadiste din Siria.

  "În perioada de monitorizare, cei doi suspecți au realizat inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit și au cultivat relații apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh", precizează SRI.

  În urma acestor informații, SRI a luat măsura îndepărtării suspecților din țara noastră: "din evaluarea informațiilor culese de SRI s-a concluzionat că există riscuri asociate terorismului, astfel încât s-a luat decizia îndepărtării celor doi suspecți de pe teritoriul României", scrie SRI.

  SRI precizează și că în cadrul acțiunii complexe s-a cooperat cu Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Imigrări), precum și cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

  Curtea de Apel București a admis miercuri expulzarea a doi cetățeni sirieni implicați în activități generatoare de riscuri teroriste.

  De menționat că, la finele lunii februarie, SRI a luat aceeași măsură împotriva a doi cetăţeni germani, unul dintre ei de origine siriană, care "au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh manifestând o predispoziţie spre violenţă". Și cei doi au fost declaraţi "persoane indezirabile pentru România" pentru o perioadă de 10 ani.

  Tematic

  De 7 zile SRI se ascunde de șefa judecătorilor, nume grele sunt în pericol
  Premierul propus - conectat la SRI, plagiat, studii la (școala) privată PSD
  Atac cibernetic. Celebru ofițer român: "Plată de polițe între SRI și SIE!"
  Ultima oră: Facebook acordă SRI acces la utilizatorii români
  SRI în alertă. Două licee stau să explodeze
  Tagurile:
  SRI


  Știrile Zilei