08:27 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)
  33313

  Traian Băsescu își propune să devină prim-ministru sau președinte al Republicii Moldova

  BUCUREȘTI, 1 aug  — Sputnik. Traian Băsescu își propune să devină deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar mai apoi vrea funcția de prim-ministru sau de președinte al țării. Aceste zvonuri, care au ajuns în presă, au fost confirmate de Eugen Tomac, președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară (PMP), informează Evenimentului Zilei.

  Potrivit lui Tomac, PMP și Băsescu au o strategie mai amplă, care include susținere Partidului Unității Naționale (PUN), condus de Anatol Șalaru, în alegerile parlamentare din 2018. Fiind întrebat de EVZ dacă Băsescu țintește și obținerea unei funcții importante la Chișinău, cum ar fi cea de prim-ministru sau de președinte, Tomac a răspuns afirmativ: "Da, desigur".

  Reamintim că pe 25 mai curent Anatol Șalaru a declarat în cadrul congresului PUN că Traian Băsescu urmează să fie ales în funcția de președinte al partidului respectiv, după încheierea litigiului legat de obținerea cetățeniei Republicii Moldova de către fostul șef al statului român.

  Pe 10 martie 2016 Traian Băsescu și soția sa au depus cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. În iunie 2016, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, cei doi au devenit cetățeni moldoveni. La 3 ianuarie 2017, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești fostului șef al statului român. Băsescu a atacat decizia lui Dodon în instanțele de judecată din Republica Moldova. 

  La 1 februarie 2017, Traian Băsescu a anunțat că renunță la șefia Mișcării Populare. Într-o postare pe Facebook acesta declara că îşi încheie "misiunea politică" în fruntea acestei formaţiuni şi că va declanşa "procedurile de predare a ştafetei".

  Тема:
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)
  Tagurile:
  alegerile parlamentare 2018, prim-ministru, premier, președinte, PUN, PMP, Anatol Șalaru, Eugen Tomac, Traian Băsescu, Republica Moldova


  Știrile Zilei