05:38 19 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Exercțiile militare moldo-americane Dragoon Pioneer 2017

  Americanii vor construi opt obiective în baza militară din Bulboaca

  © Facebook / Ministerul Apărării al Republicii Moldova
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  24122

  Ministerul american al Marinei SUA planifică construcția unor obiective militare în baza militară Bulboaca din Republica Moldova

  CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. SUA intenționează să construiască obiective militare în baza de instruire „Bulboaca”, anunță postul de televiziune Russia Today. Americanii ar intenționa să construiască opt clădiri, inclusiv un hotel și un centru comercial. Sâmbătă, 5 august, în baza militară de instruire Bulboaca s-au încheiat exercițiile militare moldo-americane Dragoon Pioneer, iar câteva zile mai devreme Republica Moldova a fost vizitată de comandantul adjunct al forțele terestre ale SUA în Europa, generalul John Gronski.

  Forțele Navale ale SUA se află în căutarea companiei care ar urma să execute lucrările de construcție pe teritoriul bazei de instruire a Armatei Naționale a Moldovei.

  Potrivit condițiilor concursului de selectare, compania selectată ar urma să execute lucrări de proiectare și construcție a obiectivelor pentru exersarea operațiunilor militare în condiții urbane la baza de instruire Bulboaca.

  Suma contractului variază între 100-250 mii de dolari.

  În document se menționează că executantul trebuie să urmeze standardele prestabilite, inclusiv ale Ministerului Apărării și Ministerului Forțelor Navale ale SUA, comandamentului de inginerii și construcții a forțelor navale (NAVFAC), precum și să dispună și de o autorizație din partea autorităților, în special din partea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

  Potrivit documentului, ar urma să fie construite opt obiective, dintre care trei au un caracter obligatoriu — oficiu, bloc locativ și hotel. Printre obiecte adiționale sunt incluse o școală, stație de deservire, locuințe și un centru comercial.

  În pofida statutului de neutralitate definit în Constituția țării, Republica Moldova a obținut în anul 2012 statutul de partener al NATO în cadrul "Inițiative globale în domeniu operațiunilor de menținere a păcii" (GPOI), finanțată de Guvernul SUA.

  Washingtonul oferă finanțare pentru modernizarea armatei moldovenești. În afară de consultanță și livrarea de echipament militar, SUA au oferit 1,6 milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii militare.

  Tagurile:
  Forțele Navale, Ministerul Apărării, Baza militară, John Gronski, Bulboaca, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei