01:31 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Proteste la București, 3 mai 2017

  Guvernul în pericol, se organizează o manifestație uriașă

  © REUTERS / Inquam Photos / George Calin
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  178503

  "E momentul să reacționăm cât putem de ferm - în stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie și pentru că asta a avut efect cu alte ocazii"

  BUCUREȘTI, 24 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Măsurile pe care Tudorel Toader vrea să le ia în Justiție par a pune în pericol guvernul. Pe site-urile #REZIST, mai ales pe cunoscuta pagină "Corupția ucide" se duc pregătiri și se lansează mesaje pentru organizarea unui mare miting "pentru justiție", duminică seara.

  "Justiție independentă, nu stat subordonat" — se numește evenimentul, iar organizatorul "Corupția ucide", face referire la modificările anunțate de ministrul Toader, existând temerea că "PSD ia din nou cu asalt Justiția".

  "Președintele ar putea fi exclus — conform proiectului ministrului Justiției — din mecanismul de propunere a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT", se scrie pe pagina evenimentului " "Reforma" justiției în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD".

  În plus, un fapt care îi afectează mult pe manifestanții din Piața Victoriei ar putea fi ca "De la anul am putea vedea la DNA și la Procuratura Generală șefi numiți doar de PSD".

  Organizatorii mitingului consideră că a reacționat "în stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie și pentru că asta a avut efect cu alte ocazii", dar se cere fermitate mai multă, de această dată.

  "Suntem probabil cu toții obosiți de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacționăm cât putem de ferm", alternativa fiind "putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnați într-un regim autoritar, așa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia".

  Aseară, câteva sute de manifestanți au reacționat la modificările aduse legilor Justiției, aceasta imediat după ce președintele Iohannis a avut un comentariu extrem de critic la adresa proiectului expus de ministrul Toader.

  Reacții dure au avut și procurorul general Augustin Lazăr, dar și diverși magistrați, oameni politici și personalități publice. În plus, lui Tudorel Toader i s-a reproșat de mai multe organizații independente ale magistraților că nu a publicat și s-a consultat cu asociațiile profesionale în legătură cu acest proiect extrem de important.

  Manifestația de duminică ar putea fi începutul unei noi campanii antiguvernamentale, de data aceasta fiind și alte categorii nemulțumite, în special din zona cadrelor militare. Problema justiției este sensibilă și pentru partenerii externi ai României, cei care, s-a demonstrat, au un rol extrem de important în decizia politică de la București. Pe scurt, s-ar putea anticipa că inițiativa lui Tudorel Toader a pus guvernul în pericol.

  Tematic

  Nu mai #REZIST: "Ori protestăm, ori ne luăm bagajele și plecăm"
  Performanţa unui magazin românesc ce a rezistat în lupta cu mari lanţuri străine
  (VIDEO) Atacuri cu camioane: rezistența barelor de protecție testată în Germania
  Grindeanu l-a acuzat pe proprietarul #REZIST de 200.000 euro ȘPAGĂ
  ALERTA OMS: superbacteriile rezistente la antibiotice, inclusiv cea din piscine
  Iată cine a înregistrat marca #REZIST şi l-a omorât pe Rege
  Tagurile:
  manifestație, pericol, Guvernul


  Știrile Zilei