18:46 21 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.61
  Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt

  Expert militar: cât a plătit România pentru războiul din Afganistan

  © Facebook / Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt"
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  48123

  Analistul militar Vasile Roman explică, în cifre și fapte, cât de mult s-a implicat România în războiul din Afganistan și cât a avut de profitat de pe urma acestui conflict, un conflict care este departe de a se fi încheiat și pentru care SUA cer o implicare mai consistentă a forțelor armate.

  BUCUREȘTI, 26 aug — Sputnik. Generalul Vasile Roman scrie că, deși România s-a implicat masiv în războiul din Afganistan, un calcul sumar cu privire la cheltuielile României în cei 15 ani de participare ajunge la aproximativ 150 de milioane de euro, iar din partea SUA am primit mai putin, scrie expertul în revista QMagazine.

  În urma atentatelor din septembrie 2001, SUA au decis că se pot angaja singure în războiul împotriva Al-Qaeda și a regimului taliban din Afganistan și că nu au nevoie de NATO sau UE, dar în timp s-a dovedit contrariul, generalul Vasile Roman precizează că „România s-a angajat în acest efort încă din anul 2002”.

  „Prezența noastră în război a însemnat trimiterea unui număr de 400 de militari, în rotații de câte șase luni, fiind angajați în operația Enduring Freedom, acționând în Kandahar, sub comanda SUA", sublinază el.

  Astfel, România s-a comportat în acest conflict după o tipologie predictibilă, aceea a neimplicării și a executării ordinelor altora. Dacă participarea din anul 2002 a presupus o misiune de pază a facilităților din Kandahar, cu efectivele unui batalion de infanterie (405 militari), în anul 2006 se constata că România dislocase un număr de 3.200 de militari.

  Vasile Roman scrie ca incepând cu anul 2006, militarii români preiau aria de responsabilitate Zabol (la început cu un numar de 400 de militari) și ajung în anul 2010 să disloce un task-force format din elemente de comandă, structuri de manevră, informații și logistică, ale căror efective depășeau 1.700 de militari.

  Potrivit expertului militar, un calcul sumar cu privire la cheltuielile României în cei 15 ani de participare în Afganistan ne duce la suma de aproximativ 150 de milioane de euro.

  "Cu această sumă se puteau achiziționa 110 de tancuri românești sau 25 dintre cele mai moderne tancuri de pe piața internațională", scrie generalul Roman.

  Mai mult, potrivit lui Vasile Roman, dacă analizăm care au fost contribuțiile SUA în domeniul militar constatăm că în 20 de ani suma se ridică la aproximativ 325 milioane de euro, adică un sprijin echivalent cu cheltuielile Romaniei în Afganistan.

  Tematic

  Trump a anunțat că a luat o decizie importantă privind Afganistanul
  Moscova cheamă Washington-ul să-și retragă trupele din Afganistan
  Soldații americani din Afganistan au ucis un tată și doi copii
  (VIDEO) Înregistrarea dezastrului provocat de "Mama bombelor" în Afganistan
  SUA au aruncat "Mama tuturor bombelor" în Afganistan, prima dată în istorie
  Euronews: aviația SUA a omorât noaptea trecută mai mulți civili în Afganistan
  Tagurile:
  expert militar, România, Afganistan
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei