06:48 17 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Teodor Meleșcanu

  România se aliază cu Ungaria, Grecia și Bulgaria împotriva Ucrainei

  © AFP 2018 / ATTILA KISBENEDEK
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (47)
  41930

  România, Ungaria, Grecia și Bulgaria se aliază împotriva tentativelor Kievului de a lichida învățământul în limbile minorităților etnice.

  BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria,  Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017.

  Poroșenko și Tillerson
  Пресс-служба президента Украины

  În demersul comun, părțile își exprimă interesul față de asigurarea drepturilor minorităților etnice și îndeamnă autoritățile ucrainene să identifice măsuri sau soluții pentru respectarea drepturilor și standardelor internaționale în domeniu, se anunță într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE).

  În cadrul scrisorii se susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

  În comunicat, MAE reamintește că protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană. Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un angajament al statului român.

  "Din acest punct de vedere considerăm esențială respectarea dreptului la educație în limba română pentru toate formele de învățământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale", se spune în comunicatul diplomației române.

  În același timp, "România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituțional, economic și de a contribui la eforturile internaționale de sprijin, în coordonare cu partenerii noștri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene".

  Reamintim că pe 5 septembrie, Rada Supremă de la Kiev a votat o serie de modificări la legea învățământului, care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (47)

  Tematic

  Dodon, îngrijorat de situația școlilor românești din Ucraina
  SUA susține lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Moldova și Ucraina vor delimita frontiera până la sfârșitul acestui an
  Premierul moldovean, Pavel Filip, a luat apărarea școlilor românești din Ucraina
  Reacția îngrijorătoare a MAE privind lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Românii din Ucraina către Poroșenko: Stopați lichidarea școlilor românești
  Ungaria protestează față de lichidarea școlilor maghiare din Ucraina
  Deputat PNL: România să denunțe tratatul de bază cu Ucraina
  Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020
  Tagurile:
  legea învățământului, români, MAE, Limba română, Lamberto Zannier, Thorbjørn Jagland, Pavlo Klimkin, Nikos Kotzias, Ekaterina Zakharieva, Teodor Meleşcanu, Péter Szijjártó, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei