16:03 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  7301

  Pavel Filip a solicitat sprijinul lui Iohannis pentru includerea în agenda sesiunii Adunării Generale a ONU a unui punct cu privire la trupelor rusești din regiunea transnistreană

  BUCUREȘTI, 21 sept — Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în contextul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

  Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind problematica transnistreană și ultimele evoluții în procesul de negocieri. În context, Premierul Pavel Filip a solicitat sprijinul României în includerea pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU a unui punct cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

  Premierul moldovean și președintele României au făcut un schimb de opinii cu privire la perspectivele de cooperare bilaterală, în special în ceea ce privește proiectele de interconectare energetică și al infrastructurii, precum și despre evoluțiile de securitate în regiune.

  "România poate să ajute practic Moldova, să-i ajute pe moldoveni. Este important să ajutăm Moldova instituțional: statul moldovenesc, cetățenii moldoveni, instituțiile moldovene, care au nevoie de reforme", se spune în comunicatul guvernului Republicii Moldova.

  Șeful statului român a încurajat valorificarea oportunităţilor oferite de cooperarea cu NATO, cu accent pe consolidarea propriilor capacităţi de apărare ale Republicii Moldova, în limitele unui nivel de ambiţie stabilit de autorităţile de la Chişinău.

  De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău a reiterat interesul Republicii Moldova în sporirea eficienţei cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, îndemnând România să susţină promovarea ideii menţinerii acestei platforme de discuţii pentru intensificarea colaborării cu statele partenere, inclusiv prin stimularea ambiţiilor proeuropene ale acestora.

  Tagurile:
  trupele rusești, Întrevedere, Președintele României, Prim-ministru, ONU, Pavel Filip, Klaus Iohannis, Transnistria, Republica Moldova, România


  Știrile Zilei