10:54 22 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.47
 • USD16.99
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.60
  Teodor Meleșcanu la Bucharest Forum

  Meleșcanu: Avem nevoie de o Europă fără nucleu și periferii - VIDEO

  © Photo: Ministerul Afacerilor Externe
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  5720

  Ministrul Afacerilor Externe al României pledează pentru o Europă fără nucleu și periferii și pentru implicarea tuturor statelor membre în dezbaterile legate de reformarea Uniunii Europene

  BUCUREȘTI, 6 oct — Sputnik. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pledează pentru un model al Europei fără nucleu și periferii. Ideea a fost exprimată în cadrul unui discurs de deschidere a celei de-a șasea ediții a Bucharest Forum.

  Șeful diplomației române a pledat pentru depășirea clișeelor antagonice care domină dezbaterile privind reformarea proiectului european: „nucleu/periferie", „federalism/interguvernamentalism", „mai multă/mai puțină Europă", „Est/Vest", „Nord/Sud", „vechea/noua Europă".

   „Poate este momentul să ne gândim la o Europă clădită pe modelul actualului sistem global inter-polar: ca o rețea sau o construcție flexibilă de rețele de centre puternic interconectate (…) Europa ca o sumă de rețele unde punctele de pe hartă sunt unite printr-un flux reciproc de idei, informații, schimburi comerciale. Un astfel de continent al reţelelor — fără nucleu și periferii — își poate proiecta puterea transformatoare atât în interiorul societăților sale, cât și în afara granițelor", a declarat Meleșcanu.

  În opinia lui, ambițiile liderilor europeni trebuie să se îndrepte spre o „Europă mai bună", care să recâștige încrederea cetățenilor și să răspundă viziunii și intereselor consensuale ale statelor membre.

  Ministrul a evidențiat rolul important pe care îl joacă Franța și Germania în reformarea UE, însă a subliniat necesitatea păstrării caracterului deschis al inițiativei promovate de Berlin și Paris și necesitatea implicării majorității statelor membre pe axa Nord-Sud și Est-Vest.

  Tematic

  Ucraina își bate joc de români, Meleșcanu acceptă OFICIAL!
  Meleșcanu, despre relația cu Rusia și sancțiunile împotriva ei
  Refugiați în România – o nouă bâlbâială periculoasă a lui Teodor Meleșcanu
  Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
  Rogozin îi cere lui Meleșcanu argumente
  Meleșcanu - între iresponsabilitate, neadevăr și penibil
  Meleșcanu e deranjat de ostilitatea presei românești față de Rusia
  Meleșcanu la Budapesta: România vrea „o prietenie exemplară” cu Ungaria
  Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Budapesta
  Tagurile:
  Bucharest Forum, periferie, nucleu, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, Uniunea Europeană, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei