17:41 28 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.49
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  6201

  Jens Stoltenberg participă în ultima zi a Adunării Parlamentare NATO care se desfășoară la București.

  BUCUREȘTI, 9 oct — Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat în cadrul discursului său ținut la Adunarea Parlamentară NATO, care se desfășoară la București, că România este un partener foarte important în interiorul NATO, fiind un membru exemplar.

  "România este un partener foarte important în interiorul NATO, atât pentru faptul că dorește să aloce 2% din PIB pentru apărare, dar și pentru participarea la operațiunile NATO din Afganistan și Kosovo (…) România este țara care asigură flancul estic al NATO și putem spune că este un partener de încredere al Alianței", a spus Stoltenberg.

  Stoltenberg a declarat că Alianța este îngrijorată de agresivitatea Rusiei, precizând că nu dorește declanșarea unui nou război rece.

  „Suntem îngrijorați de creșterea militară a Rusiei în zona frontierelor noastre și de lipsa ei de transparență a exercițiilor sale militare, cum ar fi cele făcute în 2017. (…) Facem apel la Rusia să se implice în angajamenele internaționale, pentru că Rusia este vecina noastră. Nu dorim să izolăm Rusia. NATO nu dorește un nou război rece, iar acțiunile noastre sunt desemnate să prevină și nu să producă conflicte.", a punctat Stoltenberg în discursul său.

  El a mai spus că NATO își consolidează prezența pe flancul estic.

  „Am participat la toate discuțiile grupurilor multinaționale și m-am întâlnit cu membrii trupelor aliate, în Estonia, în Letonia, în Litonia și în Polonia. Trupele operaționale se află la fața locului, sunt pe deplin operaționale și știu că un atac asupra unuia dintre aliați, este un atac împotriva tuturor. (…) Bineînțeles, nu numai că ne întărim prezența deplină la Estul alianței, dar și în Sud-Estul alianței. Aici, în România, brigada este complet operațională și aș vrea să mulțumesc României, pentru că găzduiește această brigadă și de abia aștept să o vizitez împreună cu dl Klaus Iohannis”, a subliniat secretarul general al NATO. 

  Tagurile:
  Adunarea Parlamentară NATO, Flancul estic, Război Rece, Rusia, NATO, Jens Stoltenberg, București, România


  Știrile Zilei