14:22 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  68460

  Ministrul Mediului de Afaceri din România a venit cu atacuri dure în adresa ambasadorului Canadei, după acesta și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legilor justiției

  BUCUREȘTI, 13 dec — Sputnik, Octavian Racu. Ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a venit cu o serie de critici în adresa ambasadorului Canadei, Kevin Hamilton, și anume îl acuză de imixtiune în politica internă a României.

  Marți, Hamilton și-a exprimat îngrijorarea față de modificările la legile justiției și că "înţelege pe deplin nemulţumirile oamenilor care ies în stradă".

  "Sunt, și eu, la rândul meu, "îngrijorat" de modul și felul în care va depășiți atribuțiile pentru care ați fost acreditat să reprezentați țara dumneavoastră, Canada, pe teritoriul României", a scris ministrul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

  Potrivit lui Laufer, prin declarația și comportamentul său, diplomatul canadian se implică în politica interna a României, ceea ce este strict interzis prin Convenția de la Viena, Constituția României și legea 269/2003 Art 50 litera f) care le interzice membrilor corpului diplomatic și consular al României, precum și să "f) să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic".

  De asemenea, ministrul l-a acuzat pe ambasadorul Canadei de dezinformare și de instigare la o ruptură în societatea românească. În afară de aceasta, Laufer este nemulțumit de susținerea pe care diplomatul a acordat-o manifestanților.

  "Care protestatari? Unii sunt pro, alții sunt contra! Aceste afirmații nu doar "par", ci sunt lozinci lipsite de fond și formă! Eu, fiind "îngrijorat", v-am menționat clar cu subiect și predicat care este articolul și legea pe care dumneavoastră le încălcați cu aceste afirmații nefericite și anticonstituționale", a scris Ilan Laufer.

  Făcând referire la legislația românească cu privire la statutul misiunilor diplomatice ale României (Legii 269/2003, art 51 (1)), Laufer a sugerat că mandatul ambasadorului canadian ar trebui să înceteze în urma declarațiilor făcute.

  Ministrul a subliniat că forul suprem care urmează să decidă forma finală a legilor justiției este Parlamentul, "ales în mod legitim și constituțional".

   "În România există toate instrumentele democratice necesare pentru o dezbatere amplă pe marginea legilor justiției, iar forumul suprem care va decide forma finală, nu sunt nici protestatarii pro sau contra acestor legi, nici ONG-urile, nici ambasadele străine, ci doar Parlamentul ales în mod legitim și constituțional!", a conchis Ilan Laufer.

  Tematic

  Tudorel Toader, pe poziții în fața ambasadorilor
  Se întâmplă acum: Tudorel Toader, sub presiunea a 10 ambasadori!
  Pleșoianu îl termină pe Hans Klemm - îl face de doi bani în fața lui Trump!
  Liviu Pleșoianu începe în forță: dezvăluire tare despre manipularea străină
  Mesaj extraordinar al lui Liviu Pleșoianu: "Bruxelles și SUA să înțeleagă!"
  Pleșoianu îl face de doi bani pe Tudose - acuzație dură
  Pleșoianu - tupeu total, intră peste americani la ei acasă!
  Liviu Pleșoianu, curaj maxim - îi face praf pe americani!
  Liviu Pleșoianu - reacție dură față de atitudinea PSD
  Pleșoianu - război deschis cu ONG și sorosiști - replică puternică!
  Tagurile:
  Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, declaraţie, Legile justiției, ambasador, Ilan Laufer, românia, Canada

  Știrile Zilei