19:51 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Băiat palestinian alături de militanți Hamas

  Kremlin: Rusia sau SUA nu pot rezolva diferendul israelo-palestinian, dar...

  REUTERS / Ibraheem Abu Mustafa
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (48)
  22720

  Moscova a explicat poziția sa în condițiile animozităților legate de declararea Ierusalimului drept capitală a statului evreu

  BUCUREȘTI, 20 dec — Sputnik. Rusia insistă asupra excluderii oricăror măsuri de natură să ducă la creșterea tensiunilor dintre Israel și Palestina.

  „Rusia nu poate rezolva acest conflict. Nici Rusia, nici Statele Unite nu pot. Însă Rusia poate ajuta la soliționarea acestui conflict prin continuarea politicii sale bine cunoscute, atât prin contacte bilaterale cu Israelul și Palestina, cât și în cadrul unor formate multilaterale", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

  El a precizat, că președintele rus Vladimir Putin nu a programat nicio întâlnire bilaterală cu liderii israelieni și palestinieni până la sfârșitul anului.

  Ierusalim
  © AP Photo / Mahmoud Illean

  Detaliile date de Peskov au venit a doua zi după ce ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova îndeamna părțile să înceapă discuții directe, pentru a găsi o soluție „acceptabilă pentru toți și bazată pe deciziile ONU". Această poziție a fost reluată de reprezentantul Rusiei la ONU, care a accentuat că Moscova este gata să devină un „mediator onest" al reglementării israelo-palestiniene.

  Conflictul s-a intensificat de curând din cauza controversatei mișcări a SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, luată de Donald Trump pe 6 decembrie. Decizia a declanșat o revoltă publică și proteste masive ale musulmanilor din întreaga lume.

  Comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Ierusalimului de Est de către Israel și consideră că statutul orașului este una dintre problemele esențiale ale conflictului din Orientul Mijlociu, care ar trebui rezolvată pe baza unui acord cu palestinienii.

  Тема:
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (48)

  Tematic

  Turcia vrea să-și deschidă o ambasadă în Palestina și Ierusalimul de Est
  Proteste împotriva statutului de capitală israeliană a Ierusalimului LIVE
  Decizia lui Trump privind Ierusalimul: reacţia lumii arabe
  Reacția Moscovei la anunțul lui Trump legat de statutul Ierusalimului
  Trump, după decizia asupra Ierusalimul, persoană nedorită în Marea Britanie?
  Ierusalim: Liderul Hamas cheamă la o "nouă intifadă" după anunțul lui Trump
  Tagurile:
  potențial, mediere, Agravare, conflict, Ierusalim, Palestina, Israel, Rusia, SUA


  Știrile Zilei