23:23 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Премьер-министр Турции Реджеп Тайип Эрдоган

  Erdogan: după un an de joacă de-a „arătatul cu degetul", să restabilim relațiile

  © Sputnik / Sergey Guneev
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  21710

  Turcia și Uniunea Europeană au înregistrat, din 2016 încoace, un declin continuu al relațiilor, după ce Bruxelles-ul a criticat dur Ankara în legătură cu arestările în masă din țară, legate de încercarea de lovitură de stat nereușită

  BUCUREȘTI, 28 dec — Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este dispus să ridice relațiile cu UE la o nouă altitudine, decizai fiind declarată jurnaliștilor la bordul unui avion în care zbura joi dinspre Ciad spre Tunisia.

  „Întotdeauna spun acest lucru: suntem obligați să micșorăm numărul de dușmani și să creștem numărul de prieteni, nu avem probleme cu Germania, Țările de Jos sau Belgia, dimpotrivă, cei care se află la guvernarea acestor țări sunt vechii mei prieteni", a declarat Erdogan.

  Președintele turc Tayyip Erdogan
  © REUTERS / Yasin Bulbul/Presidential Palace

  Din toate țările membre ale UE, Turcia are relații mai tensionate cu Austria și Germania: prima a cerut în mod repetat ca Ancara să remumnțe la perspectiva sa europeană, în timp ce Berlinul a insistat asupra revizuirii politicilor economice ale blocului comunitar din cauza arestărilor apărătorilor drepturilor omului din Turcia.

  Cu toate acestea, Erdogan a descris guvernele Germaniei, Olandei și Belgiei drept „vechi prieteni", menționând că ultimele întrevederi cu liderii lor au fost „destul de bune", în special în ceea ce privește problema Ierusalimului.

  „Au existat probleme, dar ultimele noastre întâlniri au mers foarte bine. Sperăm să avem legături bune cu UE și țările UE", a subliniat Erdogan.

  Relațiile dintre Ankara și Bruxelles au fost înghețate în noiembrie 2016, când Parlamentul European a suspendat discuțiile cu privire la aderarea Turciei la UE și a redeschis procesului de monitorizare a țării, ca urmare a referendumului constituțional din aprilie 2017, care a extins foarte mult prerogativele lui Erdogan.

  Declarațiile liderului de la Ankara sunt contradictorii luând în considerare faptul că tot el declarase ceva timp în urmă că Turcia „nu mai are nevoie de aderare la UE".

  Tematic

  Erdogan: "Trump, nu poți să cumperi voința democratică a Turciei cu dolari"
  Erdogan a cerut recunoașterea Ierusalimului drept capitala Palestinei
  Erdogan i-a mulțumit lui Putin rusește (VIDEO)
  Tagurile:
  refacere, relații, Recep Tayyip Erdogan, Turcia, UE
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei