10:45 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Liviu Dragnea și Mihai Tudose

  Demisia dubioasă din Guvern - Dragnea și Tudose, reacții total diferite!

  © AP Photo / Andreea Alexandru
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  164140

  O demisie cu mai mult cântec decât pare - și care aruncă o umbră asupra Guvernului, chiar din prima zi a anului

  BUCUREȘTI, 3 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Demisia Doinei Pană, ministrul Apelor și Pădurilor, ridică mai multe semne de întrebare. În primul rând, iată justificarea oferită de ministru — un extras din textul oficial al demisiei:

  "(…) starea mea de sănătate nu-mi mai permite continuarea activității în calitate de ministru. Prin urmare, vă prezint demisia mea din calitatea de ministru în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, pe motiv de sănătate".

  Acest motiv survine ciudat, după ce, cu două zile înainte, pe 1 ianuarie, Doian Pană postase un mesaj de o cu totul altă orientare.

  "Vechiul an s-a sfârșit. Să lăsăm trecutul mort să se îngroape de unul singur. (…) Toată lumea întâmpină responsabilitățile și posibilitățile următoarelor douăsprezece luni", apare ăr pagina de FB a ministrului azi demisionar.

  De menționat că Doina Pană, aleasă în decembrie 2016 deputat PSD de Bistrița, este autoarea unor interesante măsuri pentru reducerea tăierilor ilegale. Minisitrul Pană a trebuit să înfrunte unul dintre cele mai puternice lobby-uri, cu ramificații până în preajma Cotrocenilor.

  Este cunoscut de altfel cazul austriecilor de la Schweighofer despre care Doina Pană a prezentat un film realizat de un ONG din care rezulta că "încurajează achiziționarea de lemn tăiat ilegal, ba chiar dădea bonusuri pentru acest lucru", trasmitea în septembrie 2017 Digi24.

  Printre realizările Doinei Pană sunt "Radarul Pădurilor", noul Cod silvic, dar și diminuarea tăierilor ilegale, ministrul vorbind chiar de reduceri de la 8,8 milioane de metri cubi la doar 0,4 milioane de metri cubi de pădure tăiată ilegal — informație coroborată cu datele Curții de Conturi.

  În ciuda acestor merite, demisia ministrului nu a generat reacții din partea premierului Mihai Tudose.

  Singura reacție remarcabilă a venit din partea președintelui PSD Liviu Dragnea, care a postat un text pe Facebook.

  "Îi mulțumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României", a scris Liviu Dragnea. "#RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defirișărilor ilegale, toate acestea și multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru!".

  Președintele PSD a mai precizat că propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, "care va fi convocat zilele următoare".

  Comentăm că ar fi interesant dacă PSD ar permite ministrului demisionar să aducă acum, în calitate de simplu parlamentar, mai multe precizări cu privire la lobby-ul din domeniul exploatărilor forestiere.

  Tematic

  Masacrarea pădurilor continuă. Legea care ar fi oprit exportul de lemn, respinsă
  Rise: Universitatea Harvard și IKEA fac afaceri ilegale cu pădurile României
  Tagurile:
  comentariu, merite, reacție, tăcere, Demisie, Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Doina Pană, România


  Știrile Zilei