23:06 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  13110

  Blocul comunitar a formulat a poziție diferită de cea americană într-o problemă de rezonanță unternațională

  BUCUREȘTI, 11 ian — Sputnik. Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a confirmat că acordul din 2015 cu Iranul își confirmă rostul.

  „Uniunea Europeană și-a exprimat poziția foarte clară cu privire la acordul nuclear, așa cum au decis miniștrii celor 28 de state membre în luna octombrie a anului trecut și care au fost repetate astăzi. Acordul funcționează, își atinge scopul principal, și anume menținerea sub control a programului nuclear iranian", a declarat Mogherini la o conferință de presă după discuțiile purtate cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif.

  Blocul comunitar se așteaptă ca toate părțile să respecte angajamentele asumate în cadrul acordului, a adăugat reprezentanta diplomatică a UE.

  Ea a subliniat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat respectarea acordului de către Teheran în nouă rapoarte.

  „Este un element-cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară și este esențial pentru securitatea regiunii, dar și pentru securitatea Europei", a spus Mogherini.

  La 9 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că administrația americană ar trebui să decidă asupra extinderii sancțiunilor, deoarece Trump a fixat un termen limită, 13 ianuarie, pentru reîncheierea acordului nuclear.

  Acordul cu Iranul, cunoscut și sub numele de JCPOA, a fost semnat în iulie 2015 de către Teheran și grupul națiunilor P5 + 1 — Statele Unite, Rusia, China, Franța și Regatul Unit plus Germania — și prevede o anulare treptată a sancțiunilor impuse Republicii Islamice, în schimbul unui program nuclear pașnic.

  Tematic

  Șeful Mossad: Israelul are "ochi și urechi" pe teren în Iran
  Tillerson: acordul cu Iranul ar putea fi modificat săptămâna viitoare
  Trump despre protestele din Iran: a venit timpul pentru schimbări
  Assange afirmă că SUA se pregătesc de un război cu Iranul
  Tagurile:
  sancțiuni americane, sprijin, acordul nuclear, Iran, UE

  Știrile Zilei