05:49 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  273 0 0

  Demisia șefului guvernului român devine o piedică în calea bunei desfășurări a unui eveniment istoric de importanță majoră pentru România, așteptat de 100 de ani

  BUCUREȘTI, 16 ian — Sputnik. Demisia prim-ministrului român riscă să dea peste cap un eveniment istoric pe care România îl aștepta 100 de ani: prima vizită a unui oficial nipon în țara noastră. Prim-ministru Japoniei, Schinzo Abe, efectuează o vizită oficială în România, unde urmează să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis.

  Vizita are loc în contextul în care guvernul de la București a rămas fără un șef, interimatul fiind exercitat de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

  Astăzi, vicepremierul Paul Stănescu a avut o întrevedere cu șeful delefației japoneze, Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, șeful misiunii economice.

  La ora 16:00, delegația niponă urmează să se întâlnească cu președintele român, Klaus Iohannis. Șeful statului român va avea o convorbire într-un format restrâns, iar ulterior Iohannis și Abe vor face declarații în cadrul unei conferințe de presă comune.

  „Agenda convorbirilor include stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane", se spune într-un comunicat emis de administrația prezidențială.

  De asemenea, urmează să fie abordate subiecte legate de cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi Blocul comunitar, evoluţiile la nivel regional, în special în ceea ce privește criza în jurul Coreei de Nord și cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

  Relațiile diplomatice între România și Japonia au fost stabilite în 1917, când Ministerul Afacerilor Externe al României a hotărât deschiderea la Tokyo a Legației României. În anul 1944, cele două țări și-au întrerupt relațiile diplomatice, care au fost restabilite abia în 1959. Vizita prim-ministrului Shinzo Abe este prima vizită a unui oficial nipon în istoria României.

  Tematic

  Abe: Vom reacționa extrem de prompt
  Trump și Abe în acest week-end vor decide viitorul omenirii
  Bloomberg: Shinzo Abe a spart „izolarea" Rusiei prin vizita la Sochi
  Tagurile:
  delegația japoneză, vizita oficială, guvern, președinte, Kotaro Nogami, Mihai Fifor, Mihai Tudose, Shinzo Abe, Klaus Iohannis, Japonia, România

  Știrile Zilei