05:15 04 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.44
 • RUB0.25
 • RON4.04
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (669)
  132511

  Marea Britanie are încă timp să se răzgândească şi să oprească Brexit, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk

  BUCUREŞTI, 16 ian — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus pe Twitter că „inimile noastre sunt încă deschise" către „prietenii noștri britanici" şi că Regatul Unit încă are timp să se răzgândească.

  „Dacă prietenii noștri britanici nu îşi vor schimba opţiunea, Brexit va deveni realitate — cu toate consecințele negative care vor decurge de aici — în luna martie a anului viitor", a scris Tusk.

  Luând cuvântul, marți dimineața, în Parlamentul European, Tusk a spus că „inimile" oficialilor UE au rămas deschise către „prietenii birtanici".

  „Nu David Davis (ministrul pentru Brexit) însuși a fost cel care a spus «dacă o democrație nu se poate răzgândi, atunci încetează să mai fie democrație»? Aici, pe continent, nu ne-am schimbat inimile — inimile noastre sunt încă deschise către voi", a ţinut să sublinieze președintele Consiliului European.

  Afirmaţiile acestuia au fost imediat susţinute de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a spus că speră că aceste comentarii ale colegului său, Donald Tusk, nu vor fi ignorate de Londra.

  De asemenea, a luat cuvântul şi Guy Verhofstadt, negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European.

  „Ceea ce nu vom permite niciodată ca parlament este ca, la sfârșit, să puteţi avea o poziție mai bună, un statut mai bun în afara Uniunii Europene decât în interiorul Uniunii Europene. A fi în interiorul Uniunii Europene va fi întotdeauna cea mai bună soluție pentru fiecare țară europeană", a subliniat acesta.

  Însă un britanic i-a răspuns pe Twitter lui Donald Tusk, amintindu-i că britanicii au votat deja la un referendum.

  „Am avut un referendum. Inimile noastre sunt deschise către Europa, dar nu către UE. Fără supărare", a comentat britanicul.

  Revocabilitatea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este dezbătută astăzi în Camera Comunelor.

  Comentariile vin în contextul în care politicieni din Marea Britanie au propus organizarea unui al doilea referendum. Fostul lider al UKIP, Nigel Farage, a surprins publicul atunci când, săptămâna trecută, a cerut un al doilea referendum, declarând că acesta va întări sprijinul pentru campania „Vote Leave" („Votaţi pentru ieşirea [din UE]") și că va reduce definitiv la tăcere vocile critice.

  Pe de altă parte, ministrul de Externe, Boris Johnson, a declarat pentru The Guardian că nu crede că publicul britanic doreşte organizarea unui al doilea referendum.

  „Nu cred că trebuie să existe un al doilea referendum, cred că rezultatul ar fi aproape similar sau că votul ar înclina şi mai mult către ieşirea [din UE]. Chiar cred asta", a accentuat Boris Johnson.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (669)

  Tematic

  Românii din Marea Britanie: noi detalii oficiale despre statutul lor după Brexit
  Brexit: negocierile cu UE, abandonate. Se cere ieşirea IMEDIATĂ din bloc
  Brexit ar putea deveni un model pentru relația UE cu Ucraina și Turcia
  Ce se întâmplă cu paşapoartele britanice după Brexit. Reafirmarea identităţii
  Nu există nicio dovadă a imixtiunii rusești în referendumul pentru Brexit
  Tagurile:
  referendum repetat, blocare, eventualitate, Brexit, Marea Britanie, UE


  Știrile Zilei